Isărescu pledează pentru un parteneriat în continuare cu FMI şi CE: Dau credibilitate şi seriozitate

Continuarea unui parteneriat cu instituţiile financiare internaţionale este un avantaj pentru România, apreciază guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, întrucât asigură credibilitate şi seriozitate pe pieţele externe pentru a "vinde" reforma fiscală şi a obţine în continuare costuri reduse la dobânzi.

279 afișări
Imaginea articolului Isărescu pledează pentru un parteneriat în continuare cu FMI şi CE: Dau credibilitate şi seriozitate

Mugur Isărescu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Din experienţa mea, eu cred că este bine să avem nişte parteneri internaţionali, ne dau credibilitate, seriozitate şi uneori îţi trebuie un avocat al diavolului, asta e părerea mea. Chiar dacă uneori negocierile nu sunt plăcute, te mai cerţi cu ei, dar o formulă de parteneriat cu ei este bună", a declarat vineri Isărescu, răspunzând unei întrebări pe această temă la conferinţa de prezentare a raportului asupra inflaţiei.

El a menţionat că, altfel, reforma fiscală pe care intenţionează Guvernul s-o aplice ar putea fi "vândută" credibil mult mai greu pe pieţele externe, de unde România se finanţează în prezent la costuri reduse.

"În plus, nici nu văd cum am putea noi să vindem credibil o reformă fiscală de o asemenea amploare pe plan internaţional, e greu. Aici m-am exprimat, mă repet, dacă nu poţi s-o prezinţi credibil, tot ce ai putea să câştigi din reforma fiscală pierzi la dobânzi. Or aţi văzut că unul dintre punctele pentru care stau atât de bine la Trezorerie la surplusuri este faptul că le-au scăzut cheltuielile cu dobânzile", a mai spus guvernatorul.

România are un acord stand-by de 4 miliarde de euro cu FMI şi Comisia Eu8ropeană, al treilea din 2009, care se încheie în septembrie.

Negocierile pentru reînnoirea acordului au fost întrerupte, iar Guvernul a respins propunerile de majorare a preţului gazelor şi de adoptare de reforme în minerit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici