Italia este în centrul crizei datoriilor. Randamentul obligaţiunilor continuă să crească

Randamentul obligaţiunilor italiene a urcat luni aproape de nivelul lunii august, când Banca Centrală Europeană (BCE) a intervenit pentru susţinerea pieţelor datoriilor, ceea ce indică noi temeri că problemele celei de-a treia mari economii din zona euro pot pune în pericol întreaga regiune.

251 afișări
Imaginea articolului Italia este în centrul crizei datoriilor. Randamentul obligaţiunilor continuă să crească

Italia este în centrul crizei datoriilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu Italia aflată acum în centrul crizei datoriilor din zona euro, randamentul obligaţiunilor pe termen de zece ani a urcat la 6,1%, de la 5,9% săptămâna trecută, sporind presiunile asupra guvernului condus de Silvio Berlusconi, criticat pentru strategia economică.

Nivelul randamentului este aproape de cel atins în august, când BCE a reluat programul de achiziţii de obligaţiuni suverane, pentru a ţine sub control costul împrumuturilor ţărilor vulnerabile.

În condiţiile în care spread-ul (diferenţa) dintre costul obligaţiunilor italiene şi cel al obligaţiunilor germane, considerate de referinţă, a urcat la 4,1 puncte procentuale, liderii băncilor italiene avertizează că tensiunile de pe pieţele datoriilor riscă să afecteze întreaga economie.

Preşedintele Intesa San Paolo, cea mai mare bancă de retail din Italia, Giovanni Bazoli, a declarat într-o conferinţă la Roma că riscul unei crize a creditelor este inevitabilă, dacă tensiunile de pe piaţa obligaţiunilor suverane vor continua.

Economia Italiei este împovărată de o datorie publică echivalentă cu 120% din PIB, iar riscul declanşării unei recesiuni anul viitor este în creştere, ceea ce ar putea afecta planul guvernului de a echilibra bugetul până în 2013.

Şomajul a atins în septembrie 8,3%, cel mai ridicat nivel în aproape un an, iar inflaţia este la maximul ultimilor trei ani.

Săptămâna trecută, Italia a plătit un randament de 6,06% la o licitaţie pentru obligaţiuni pe zece ani, cel mai ridicat nivel de la introducerea euro, în urmă cu peste 10 ani.

Berlusconi, implicat în patru procese separate sub acuzaţia de implicare în prostituţie şi evaziune fiscală, a respins toate apelurile de a demisiona, reiterând vineri că îşi va continua mandatul până în 2013.

Au apărut însă tot mai multe speculaţii că guvernul va cădea la începutul lui 2012, urmând să aibă loc alegeri anticipate în primăvară.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici