Iurie Leancă: Rusia nu are motive să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova

Rusia nu are niciun motiv să impună unilateral taxe vamale la importul produselor din Republica Moldova, a declarat, joi, premierul Iurie Leancă, după ce Ministerul rus al Economiei a anunţat o iniţiativă în acest sens, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia online.

201 afișări
Imaginea articolului Iurie Leancă: Rusia nu are motive să impună unilateral taxe pentru produsele din Republica Moldova

Premierul moldovean Iurie Leancă (Imagine: Radu Ştefan/Mediafax Foto)

"Nu există niciun motiv care ar determina Rusia să-şi revizuiască angajamentele comerciale cu Republica Moldova. Nu văd cum Rusia poate denunţa unilateral un acord multilateral. Vom analiza toate aspectele juridice în acest sens", a declarat Iurie Leancă.

Rusia şi-a anunţat miercuri intenţia de a aplica, unilateral, taxe pentru importul produselor din Republica Moldova, iar un proiect de decizie în acest sens a fost pregătit de Ministerul rus al Economiei şi urmează să fie aprobat de Guvernul de la Moscova. Proiectul de decizie propune, astfel, impunerea taxelor vamale pentru anumite produse din Republica Moldova, printre care vin, carne, legume şi cereale.

Măsura intervine în pofida faptului că Republica Moldova, alături de Ucraina, Belarus, Kazahstan, Armenia şi Kîrgîzstan, face parte din zona de comerţ liber din cadrul Comunităţii Statelor Independente (CSI). Până acum, în cadrul acordurilor bilaterale, dar şi a celor semnate sub egida Comunităţii Statelor Independente, produsele moldoveneşti exportate în Federaţia Rusă erau scutite de taxe vamale.

Republica Moldova a semnat însă în iunie Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană, care include, de asemenea, un Acord de Liber Schimb, criticat de Rusia, care a avertizat că va lua "măsuri de protecţie" dacă se va dovedi că acordul afectează economia rusă. Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri că foloseşte "arma economică" drept mijloc de presiuni diplomatice asupra fostelor republici sovietice.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici