Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei: Economia americană încetineşte, dar recesiunea poate fi evitată

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că creşterea economică a Statelor Unite încetineşte şi a recunoscut că există riscul unei recesiuni, dar a spus că aceasta poate fi evitată

326 afișări
Imaginea articolului Janet Yellen, secretarul american al Trezoreriei: Economia americană încetineşte, dar recesiunea poate fi evitată

Yellen, în cadrul unei emisiuni la NBC, a declarat că cifrele solide privind angajările din SUA şi cheltuielile de consum arată că economia americană nu se află în prezent în recesiune.

Angajările din SUA au rămas robuste în iunie, cu 372.000 de locuri de muncă create şi o rată a şomajului care s-a menţinut la 3,6%. A fost a patra lună consecutivă de creştere a numărului de locuri de muncă de peste 350.000.

„Aceasta nu este o economie care se află în recesiune”, a declarat Yellen, care a prezidat anterior Rezerva Federală. „Dar ne aflăm într-o perioadă de tranziţie în care creşterea încetineşte, iar acest lucru este necesar şi adecvat”.

Cu toate acestea, datele de săptămâna trecută au sugerat că piaţa forţei de muncă încetineşte, noile cereri de ajutor de şomaj atingând cel mai ridicat punct din ultimele opt luni.

Yellen a declarat că inflaţia „este mult prea mare” şi că recentele creşteri ale ratelor Fed au ajutat la aducerea preţurilor în creştere sub control.

În plus, administraţia Biden vinde petrol din Rezerva Strategică de Petrol, despre care Yellen a spus că a contribuit deja la scăderea preţurilor la benzină.

„Am văzut cum preţurile la benzină doar în ultimele săptămâni au scăzut cu aproximativ 50 de cenţi şi ar trebui să mai fie şi altele în curs de pregătire”, a spus ea.

Yellen, fostă şefă a Fed, speră că banca centrală poate răci economia suficient de mult pentru a reduce preţurile fără a declanşa o recesiune economică de amploare.

„Nu spun că vom evita cu siguranţă o recesiune”, a spus Yellen. „Dar cred că există o cale care să menţină piaţa muncii puternică şi să reducă inflaţia”.

PIB-ul SUA s-a contractat cu o rată anuală de 1,6% în primul trimestru, iar un raport de joi este aşteptat să arate un câştig de doar 0,4% în al doilea trimestru, potrivit economiştilor chestionaţi de Reuters.

Yellen a declarat că, chiar dacă cifra din al doilea trimestru este negativă, aceasta nu ar semnala că s-a instalat o recesiune, având în vedere soliditatea pieţei muncii şi cererea puternică.

„Recesiunea este o slăbiciune generalizată a economiei. Nu vedem asta acum”, a spus ea.

Economiştii au definit în mod tradiţional recesiunea ca fiind două trimestre consecutive de contracţie economică, dar grupul privat considerat arbitrul oficial al recesiunilor din SUA analizează o gamă largă de indicatori.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici