Juncker: Grecia riscă să nu primească următoarea tranşă de împrumut de la FMI. Ce se întâmplă cu euro

Grecia riscă să nu primească următoarea tranşă de împrumut de la FMI şi există şanse reduse ca statele europene să acopere lipsa acestor fonduri, a declarat, joi, Jean-Claude Juncker, şeful Eurogroup, care reuneşte miniştrii de Finanţe din zona euro.

1381 afișări
Imaginea articolului Juncker: Grecia riscă să nu primească următoarea tranşă de împrumut de la FMI. Ce se întâmplă cu euro

Juncker: Grecia riscă să nu primească următoarea tranşă de împrumut de la FMI. Ce se întâmplă cu euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Euro a atins un nou minim record faţă de francul elveţian, de 1,2235 franci pe unitate, în urma afirmaţiei lui Juncker.

Remarcile lui Juncker coincid cu accentuarea presiunilor asupra Greciei pentru accelerarea reformelor şi vânzărilor de active, în schimbul ajutorului financiar din partea ţărilor din zona euro şi a Fondului Monetar Internaţional.

"FMI poate acorda fonduri doar dacă există garanţii de refinanţare pentru 12 luni", a afirmat Juncker într-o conferinţă la Luxemburg.

El a adăugat că nu crede că Uniunea Europeană, Banca Centrală Europeană şi FMI vor conchide că această condiţie a fost îndeplinită.

"Nu cred că troica va ajunge la această concluzie", a spus el.

În cazul în care FMI nu va contribui la tranşa de împrumut, vor fi presiuni asupra statelor europene să facă acest lucru, a arătat Juncker.

"Dacă tranşa de la FMI nu va fi operaţională pe 29 iunie, aşteptările vor fi ca europenii să să intervină şi să acopere partea de finanţare care revine Fondului", a spus şeful Eurogroup.

El a avertizat însă că acest lucru ar putea să nu funcţioneze, întrucât anumite parlamente, precum cele din Germania, Finlanda şi Olanda, nu sunt pregătite să facă acest lucru.

Reprezentanţi ai UE, BCE şi FMI analizează finanţele Greciei înainte de a decide furnizarea unei noi tranşe de 12 miliarde de euro din programul de sprijin de 110 miliarde de euro.

Grecia are nevoie de aceste fonduri pentru a acoperi un necesar imediat de finanţare de 13,4 miliarde de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici