Letonia va deveni în 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro. Ţara a primit avizul CE

Letonia va deveni la începutul anului viitor cel de-al 18-lea stat membru al zonei euro, după ce a primit avizul Comisiei Europene (CE), îndeplinind toate criteriile pentru adoptarea monedei unice.

185 afișări
Imaginea articolului Letonia va deveni în 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro. Ţara a primit avizul CE

Letonia va deveni în 2014 cel de-al 18-lea membru al zonei euro. Ţara a primit avizul CE (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Comisia a confirmat că statul baltic a îndeplinit toate criteriile de aderare la zona euro, potrivit unui raport citat de BBC.

Liderii UE speră că decizia va demonstra că zona euro poate creşte în pofida crizei din ultimii trei ani.

Letonia vrea relaţii mai strânse cu Europa de Vest şi îndepărtarea de Rusia.

Statul baltic va începe să utilizeze moneda euro de la 1 ianuarie 2014, după ce s-a încadrat în condiţiile mecanismului de preaderare, cele mai importante dintre acestea fiind inflaţia scăzută, dobânzi mici pe termen lung şi o datorie publică redusă.

Guvernul leton a aplicat unul dintre cele mai dure programe de austeritate din Europa după criza financiară din 2008-2009, care a redus cu 20% PIB-ul ţării.

Aderarea Letoniei la zona euro mai trebuie avizată de liderii UE şi de Parlamentul European, însă aceste aprobări sunt considerare formalităţi. Miniştrii Finanţelor din zona euro vor vota probabil în luna iulie.

Banca Centrală Europeană (BCE) a aprobat de asemenea intrarea Letoniei în zona euro miercuri, înainte de raportul CE, dar a avertizat că nivelul ridicat al depozitelor bancare deţinute de străini reprezintă un risc pentru stabilitatea financiară a ţării.

Zona euro a luat fiinţă la 1 ianuarie 1999, având iniţial 11 state membre: Austria, Belgia, Finlanda, Franţa, Germania, Irlanda, Italia, Luxemburg, Olanda, Portugalia şi Spania.

Grecia a aderat în 2001, urmată de Slovenia în 2007, Cipru şi Malta un an mai târziu, Slovacia în 2009, respectiv Estonia în 2011.

Inflaţia înregistrată de Letonia în timpul perioadei de preaderare a fost de 1,3%, cu mult sub nivelul de referinţă de 2,7%, iar deficitul bugetar al ţării a scăzut anul trecut la 1,2% din PIB, de asemenea sub plafonul de 3% din PIB cerut de UE.

Datoria publică a fost de 40,7% din PIB, cu mult sub nivelul maxim de 60% din PIB necesar pentru adoptarea euro.

Costurile de finanţare pe termen lung ale statului aflat în preaderare nu trebuie să depăşească cu mai mult de 2 puncte procentuale media celor trei state UE cu cele mai scăzute rate ale inflaţiei, aceleaşi ţări utilizate şi în cazul criteriului privind stabilitatea preţurilor. Randamentul mediu pe termen lung al obligaţiunilor guvernamentale letone în cele 12 luni încheiate în aprilie a fost de 3,8%, cu mult sub nivelul de referinţă de 5,5%.

Mecanismul ratelor de schimb ERM-2 prevede de asemenea stabilitatea cursului valutar faţă de euro timp de doi ani. În Letonia, care a intrat în ERM-2 în luna mai a anului 2005, cursul de schimb s-a încadrat într-o bandă de plus-minus 1% faţă de rata de referinţă şi nu a înregistrat o volatilitate semnificativă.

Cursul de schimb final, la care se va face tranziţia la euro, va fi stabilit în luna iulie, într-o şedinţă a miniştrilor Finanţelor din zona euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici