Mai puţini turişti în primele şapte luni ale anului

Numărul sosirilor şi al înnoptărilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au înregistrat în primele şapte luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2009, scăderi cu 4,3%, la 3,26 milioane, şi, respectiv, cu 9,3%, la 8,36 milioane, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

29 afișări
Imaginea articolului Mai puţini turişti în primele şapte luni ale anului

Mai puţini turişti în primele şapte luni ale anului (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

În perioada menţionată, sosirile turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat 77,4% din total, în timp ce turiştii străini 22,6%, ponderi apropiate de cele din perioada similară a anului 2009. Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 76%, în scădere cu 2,4 puncte procentuale, se arată într-un comunicat al INS.

Înnoptările turiştilor români în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare au reprezentat în primele şapte luni 81,7% din total, iar restul de 18,3% turişti străini.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare a fost de 23,5% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 3,2 puncte procentuale. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare în ianuarie-iulie s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (77,5%) şi la hanuri (31,1%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în intervalul analizat de 4,21 milioane, în scădere cu 1,9% faţă aceeaşi perioadă din anul trecut. Majoritatea vizitatorilor străini provine din ţări situate în Europa (94,7%). Din statele Uniunii Europene (UE) s-au înregistrat 61,2% din totalul sosirilor vizitatorilor străini în România, cele mai multe sosiri fiind din Ungaria (40,3%), Bulgaria (17%), Germania (8,6%), Italia (7,1%) şi Polonia (5%).

Transportul naval a înregistrat cea mai mare scădere, de 26,5%.

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în primele şapte luni din 2010 de 6,24 milioane, în scădere cu 8,9%. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 74,9% din total. Comparativ intervalul ianuarie-iulie 2009, cea mai mare scădere s-a înregistrat la transportul naval (32,1%).

În luna iulie, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică au însumat 733.200, în scădere cu 8,6% faţă de cele din iulie 2009, cele ale turiştilor românii reprezentând 80,3% din total, în timp ce cei străini au reprezentat 19,7%, ponderi apropiate de cele din iulie 2009.

Sosirile în hoteluri deţin o pondere de 73,3% din total sosirilor în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, în scădere cu 8,5% faţă de aceeaşi lună din anul anterior.

Totodată, înnoptările înregistrate în structurile de primire turistică în iulie au însumat 2,1 milioane, în scădere cu 22,8%, ponderea turiştilor români fiind de 85,3%, în timp ce înnoptările turiştilor străini au reprezentat 14,7%.

Indicele de utilizare netă a locurilor de cazare în iulie a fost de 29,3% pe total structuri de cazare turistică, în scădere cu 9 puncte procentuale faţă de luna similară din 2009. Indici mai mari de utilizare a locurilor de cazare s-au înregistrat la spaţii de cazare pe nave (94,2%) şi la hoteluri (33%).

Sosirile vizitatorilor străini în România, înregistrate la punctele de frontieră, au fost în luna iulie de 882.100, în creştere cu 4% faţă de luna similară din 2009. Majoritatea vizitatorilor străini provin din ţări din Europa (94,2%). Din statele Uniunii Europene s-au înregistrat 58,3% din totalul sosirilor, iar dintre statele membre ale uniunii, cele mai multe sosiri s-au înregistrat din Ungaria ( 33%), Bulgaria (15,2%), Polonia (11,4%), Germania (9,2%), Italia (6,1%) şi Austria (4,0%). Transportul naval a înregistrat în luna iulie 2010, comparativ cu luna corespunzătoare a anului precedent, cea mai mare scădere (27,0%).

Plecările vizitatorilor români în străinătate, înregistrate la punctele de frontieră, din iulie au fost de 1,04 milioane, în scădere cu 11,0%, comparativ cu luna similară din 2009. Mijloacele de transport rutier au fost cele mai utilizate de vizitatorii români pentru plecările în străinătate, reprezentând 73,9% din total. Comparativ cu luna iulie 2009, cea mai mare scădere s-a înregistrat la transportul rutier (17,2%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici