Managerii estimează creştere moderată în toate sectoarele de activitate în iulie-septembrie

Managerii societăţilor comerciale estimează pentru iulie-septembrie o creştere moderată a activităţii în industrie, construcţii, comerţ şi servicii, o relativă stabilitate a numărului de angajaţi şi o majorare a preţurilor produselor, în raport cu cele trei luni anterioare, potrivit unui sondaj INS.

174 afișări
Imaginea articolului Managerii estimează creştere moderată în toate sectoarele de activitate în iulie-septembrie

Managerii estimează creştere moderată în toate sectoarele de activitate în iulie-septembrie (Imagine: Shutterstock)

În cadrul anchetei de conjunctură din iulie 2011, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +6%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +3% pe total (+8% la întreprinderile foarte mari, cu 500 salariaţi şi peste). Pentru unele dintre activităţi se va înregistra o tendinţă de creştere mult mai accentuată decât pe total, respectiv în fabricarea autovehiculelor de transport rutier (sold conjunctural +18%), fabricarea băuturilor (sold conjunctural +8%), fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice şi fabricarea produselor de cocserie şi a produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului (solduri conjuncturale +5%).

Totodată, pentru preţurile produselor industriale se prognozează o creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +11%).

Activitatea de construcţii va înregistra, în următoarele trei luni, un avans moderat al volumului producţiei (sold conjunctural +12%) şi o relativă stabilitate a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +5%). Numărul de salariaţi va fi realtiv stabil (sold conjunctural +3%), iar preţurile vor urca moderat (sold conjunctural +14%).

Şi pentru sectorul de comerţ cu amănuntul managerii au estimat în iulie o creştere moderată a activităţii economice pentru următoarele trei luni (sold conjunctural +9%). Volumul total al vânzărilor de mărfuri va avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +8%), în timp ce volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural +5%).

Angajatorii prognozează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a numărului de salariaţi din acest sector (sold conjunctural +1%), în timp ce preţurile de vânzare cu amănuntul vor creşte(sold conjunctural +21%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte o creştere moderată (sold conjunctural +10%), iar numărul de salariaţi va rămâne stabil (sold conjunctural +3%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare a prestaţiilor vor avea o tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +11%).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici