Marea Britanie va trebui să negocieze accesul firmelor financiare pe piaţa UE la fel ca SUA

  • Comisar UE: Marea Britanie va trebui să negocieze accesul firmelor financiare pe piaţa comunitară la fel ca SUA
  • Mairead McGuiness: "Ceea ce avem în vedere pentru acest cadru este similar cu ceea ce avem cu SUA"
  • McGuiness: "Intenţia Marii Britanii de a modifica unele reglementări necesită o dezbatere de la caz la caz"
725 afișări
Imaginea articolului Marea Britanie va trebui să negocieze accesul firmelor financiare pe piaţa UE la fel ca SUA

Marea Britanie va trebui să negocieze accesul firmelor financiare pe piaţa UE la fel ca SUA

Uniunea Europeană şi Marea Britanie trebuie să negocieze reglementările în domeniul financiar în cadrul unui forum similar cu cel stabilit în relaţia cu Statele Unite, iar eventualul acces al firmelor britanice va fi acordat în funcţie de rezultat, anunţă un membru al Comisiei Europene.

Acordul post-Brexit nu acoperă serviciile financiare, astfel că firmele din Districtul financiar al Londrei (City of London) nu au acces pe piaţa comunitară. Londra şi Bruxellesul au stabilit să creeze un forum de cooperare pentru reglementări financiare până în martie, dar discuţiile nu au început încă.

"Ceea ce avem în vedere pentru acest cadru este similar cu ceea ce avem cu SUA, o structură voluntară de comparare a iniţiativelor în materie de reglementare, schimburi de opinii asupra evoluţiilor internaţionale şi discutarea problemelor privind echivalenţa", a declarat, în Parlamentul European, Mairead McGuiness, comisarul UE pentru Servicii financiare, Stabilitate financiară şi Uniunea capitalului de piaţă, citat de agenţia Reuters.

Autorităţile financiare din SUA şi UE au negociat patru ani înainte de a ajunge la un acord asupra reglementărilor privind tranzacţiile.

Mairead McGuiness a precizat că normele de cooperare în privinţa reglementărilor financiare nu vizează neapărat accesul companiilor britanice pe piaţa UE, subliniind că Bruxellesul nu poate fi obligat să accepte unilateral proceduri de echivalenţă.

"Dacă ajungem la un acord asupra cadrului de colaborare, putem relua unilateral evaluările în materie de echivalenţă, folosind aceleaşi criterii acordate ţărilor terţe, inclusiv prin cooperarea în combaterea acţiunilor de spălare de bani şi în domeniul fiscal. Însă intenţia Marii Britanii de a modifica unele reglementări necesită o dezbatere de la caz la caz. Echivalenţa şi reglementările diferite sunt la poli opuşi. Eu sunt optimist că, în timp, prin cooperare şi încredere, vom construi o relaţie stabilă şi echilibrată cu prietenii noştri britanici", a subliniat Mairead McGuinness.

Marea Britanie s-a retras din Uniunea Europeană în 2020, iar tranziţia post-Brexit s-a încheiat pe 1 ianuarie 2021. Tranzacţiile de conversie în euro nu se mai desfăşoară în Londra, iar multe companii financiare britanice au deschis filiale în ţări UE, pentru a menţine accesul pe piaţa comunitară.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici