Medvedev: Sancţiunile europene vor apăsa bugetul de anul viitor al Rusiei

Bugetul Rusiei pentru anul viitor trebuie să ţină cont de impactul sancţiunilor occidentale impuse din cauza crizei ucrainene, a avertizat marţi premierul rus Dmitri Medvedev, care nu exclude creşterea fiscalităţii.

364 afișări
Imaginea articolului Medvedev: Sancţiunile europene vor apăsa bugetul de anul viitor al Rusiei

Dmitri Medvedev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Bugetul trebuie să reflecte situaţia actuală a economiei ruse, inclusiv consecinţele negative ale sancţiunilor impuse Rusiei", a afirmat Medvedev la deschiderea discuţiilor pregătitoare pentru bugetu rus pentru perioada 2015-2017.

Premierul rus consideră necesară creşterea veniturilor statului în următorii ani prin diverse mijloace, inclusiv majorarea impozitelor, care va fi însă o soluţie de ultimă instanţă.

"Trebuie să înaintăm Dumei proiectul de buget la jumătatea lunii septembrie", a adăugat premierul.

Medvedev a subliniat pe de altă partea eforturile din ultimii ani ale Rusiei de stabilizare a finanţelor publice.

"Absenţa deficitului bugetar şi a datoriei publice în acest an ne fereşte de îngrijorarea legată de instabilitatea pieţelor financiare", a spus el.

Guvernul rus analizează posibilitatea creşterii impozitelor, fiind avute în vedere mai multe opţiuni, între care majorarea TVA, introducerea unui impozit progresiv asupra veniturilor, faţă de o cotă unică de 13% în prezent, sau majorarea pur şi simplu a impozitului pe venit, potrivit informaţiilor din presă.

Ministerul rus pentru Creştere Economică a avertizat însă asupra consecinţelor negative pe care le-ar putea avea astfel de măsuri, precum încetinirea creşterii economice şi a investiţiilor, dar şi accelerarea inflaţiei.

Economia rusă, ameninţată de recesiune de la începutul anului, se confruntă de mai multe luni cu impactul sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană şi Statele Unite din cauza implicării Rusiei în criza ucraineană.

Potrivit unor analişti, sancţiunile ar putea provoca o recesiune în Rusia înainte de 2015.

Sancţiunile cele mai severe au fost anunţate săptămâna trecută şi includ interzicerea finanţării băncilor ruse pe pieţele de capital europene şi un embargou asupra vânzărilor de arme şi echipamente petroliere către Rusia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici