Micii producători şi comercianţii din pieţe sunt disperaţi: “Dacă ne scot afară, marfa va ingheţa şi o putem arunca”

  • Comercianţii din pieţele din Cluj sunt îngrijoraţi de soluţiile găsite de guvern
  • Producătorii se pregătesc să iasă cu marfa în stradă şi nu înţeleg de ce legea se aplică doar în cazul lor
  • Chiar dacă nu s-au găsit focare de infecţie cu COVID, începând de luni pieţele agroalimentare se închid
854 afișări
Imaginea articolului Micii producători şi comercianţii din pieţe sunt disperaţi: “Dacă ne scot afară, marfa va ingheţa şi o putem arunca”

Rămaşi fără cuvinte în faţa soluţiilor găsite de autorităţi, producătorii şi comercianţii din pieţele din Cluj au început deja să îşi strângă marfa ca să o vândă în stradă. Se simt neîndreptăţiti şi nu înţeleg de ce supermarketurile pot funcţiona normal, dar pieţele nu. Când va veni frigul şi marfa va îngheţa, o pot arunca în Someş, spune Ioan Rus, producător de cartofi. În acelaşi timp, vârstnicii care obişnuiesc să meargă zilnic la piaţa spun că autorităţile nu s-au gândit deloc la ei. Nu se pot deplasa prea departe pentru cumpărături şi în condiţiile astea vor face foamea.

„Soluţia pe care ei au găsit-o îi una prin care ei ne scot afară la temperaturi scăzute, marfa fiind perisabilă şi nu îi una palpabilă în ceea ce priveşte comerciantul. Ce se întâmplă?! În momentul în care clientul vine şi pune mâna pe marfă şi îţi spune că e îngheţată, automat în scurt timp te va forţa să îţi închizi afacerea. Drepturile omului sunt încălcate. Nu văd diferenţa dintre un supermarket şi o piaţă agroalimentară, adică nu mai e comunism, oameni buni”, este de părere Lucian Dodea, comerciant.

„Eu anul acesta am o producţie undeva la 200 de tone, dar aşa ne pot termina foarte uşor pe noi. Ne trebuie numai trei luni să ne închidă şi campania de primăvară o să o facă guvernul. O să cultive ei, că asta e interesul. Supermarketurile pot să rămână deschise. Aici intră 100 de oameni într-o zi, în supermarket de la 1000 de oameni în sus. Legea nu e pentru toată lumea, e pentru câţiva. Vorbesc de pieţe volante. La pieţele volante locurile sunt limitate. Eventual mă duc la piaţa volantă să arunc marfa în Someş sau ce să fac? Că şi acolo îngheaţă că tot în aer liber e”, spune şi Ioan Rus, producator.

„Nu s-au gândit la asta că noi nu putem merge mai departe de aici. Vă rugăm dacă se poate interveni, că noi nu avem nicio putere. Nu puteţi merge până la supermarket? Nu. Doar cu taxi şi cu taxi e mult mai periculos. Atunci de ce mă fereşte pe mine? Ca să mor în casă de foame sau de ce? Că eu nu văd nicio pornire înspre bine. Probabil au tot ce le trebuie. Pentru ei e floare la ureche, pentru noi e aproape foamete”, se plânge o femeie, în timp ce o altă clientă spune: „Să închidă mallurile, da? Şi apoi pieţele. Că tot acelaşi risc este şi în malluri ca şi în pieţe.”

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici