Ministerul Investiţiilor trebuie să ramburseze 240 milioane de euro către Comisia Europeană

Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Infrastructură Mare, a transmis vineri Autorităţii de Certificare şi Plată din Ministerul Finanţelor, declaraţii de cheltuieli în valoare de 240 milioane euro.

1915 afișări
Imaginea articolului Ministerul Investiţiilor trebuie să ramburseze 240 milioane de euro către Comisia Europeană

Sursa foto: Facebook / Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene

Suma de 240 de milioane de euro reprezintă cheltuieli eligibile efectuate din fonduri europene în cadrul proiectelor implementate de beneficiarii POIM în mai multe domenii: Transporturi - 152,71 milioane euro; Mediu şi Energie – 58,42 milioane euro; Finanţarea de măsuri pentru combaterea pandemiei COVID-19 – 28,96 milioane euro.

Potrivit MIPE, din acestea, din Fondul de Coeziune urmează să fie decontată o sumă de 178,80 milioane euro, iar 60,30 milioane euro din Fondul european de dezvoltare regională.

Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM 2014-2020) are o alocare de 9,33 miliarde euro fonduri europene. Până la începutul lunii iunie 2022, Comisia Europeană a rambursat României aproximativ 5 miliarde euro.

„În ultima perioadă, MIPE ia măsuri pentru accelerarea absorbţiei fondurilor europene alocate pentru toate programele gestionate. Dintre măsurile adoptate până în prezent, implementarea proiectelor POIM şi evitarea riscului de dezangajare a sumelor alocate prin: adoptarea OUG nr. 64/2022 privind ajustarea preţurilor şi a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanţate din fonduri externe nerambursabile. Actul normativ reechilibrează contractele de lucrări, respectiv ale celor de produse/servicii aflate în strânsă legătură cu execuţia lucrărilor, afectate de creşterea preţurilor la materiile prime şi la energie. Suplimentar, la nivelul AM POIM este în pregătire lansarea unui apel în valoare de 350 milioane euro care va sprijini IMM-urile să facă investiţii în eficienţa energetică”, transmite MIPE.

Pentru accelerarea absorbţiei fondurilor la nivelul celorlalte programe gestionate de MIPE au fost adoptate următoarele măsuri: Programul Operaţional Competitivitate: apelurile pentru acordarea de microgranturi şi granturi pentru capital de lucru entităţilor din sectorul agroalimentar (Acţiunea 4.1.2), respectiv pregătirea apelului pentru acordarea de granturi pentru investiţii (Acţiunea 4.1.1); Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Dezavantajate: acordarea de voucherelor sociale (pe carduri) în valoare de 250 lei la 2 luni persoanelor aflate în situaţii de deprivare materială sau risc de sărăcie, măsură care face parte din programul guvernamental „Sprijin pentru România”, respectiv acordarea de vouchere pentru rechizite/ îmbrăcăminte în valoare de 500 lei pentru preşcolarii şi elevii din familiile defavorizate.

Până începutul lunii iunie, în cadrul programelor implementate în cadrul Politicii de Coeziune şi Politicii Agricole, au fost încasate de la Comisia Europeană fonduri în valoare de 21,56 miliarde euro, reprezentând 61,25% din suma alocată.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici