Nabucco va face lobby la UE pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei gazoductului

Consorţiul care construieşte gazoductul Nabucco va face lobby la Uniunea Europeană (UE) pentru obţinerea unor finanţări suplimentare faţă de cele 200 milioane de euro acordate deja de UE, a declarat luni purtătorul de cuvânt al consorţiului, Christian Dolezal.

25 afișări
Imaginea articolului Nabucco va face lobby la UE pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei gazoductului

Nabucco va face lobby la UE pentru suplimentarea fondurilor necesare construcţiei gazoductului (Imagine: Mediafax Fo/AFP)

"Ştim că gazul pentru Nabucco este acolo, există. Vom avea nevoie de gazul din Azerbaijan şi nordul Irakului. Din Azerbaijan am putea lua pentru început opt miliarde metri cubi, iar din Irak 10 miliarde metri cubi de gaz", a afirmat Dolezal, la Bucureşti, la o întâlnire cu presa.

UE a alocat anul trecut 200 milioane euro pentru gazoductul Nabucco.

Dolezal a adăugat că şi Turkmenistanul ar putea fi un furnizor de gaze pentru Nabucco, de asemenea şi Egiptul şi Turcia, care dispune de suficiente gaze şi depozite de înmagazinare.

"Cel mai realistic scenariu în privinţa aprovizionării cu gaze a Nabucco este ca furnizorii să fie Irakul, Azerbaijanul şi Turkmenistanul. Deocamdată nu vor fi gaze din Iran, dar, dacă situaţia politică de acolo se va schimba, în zece ani, cine ştie?", a adăugat Dolezal.

Construcţia Nabucco ar trebui să înceapă în 2012, urmând să fie dat în folosinţă trei ani mai târziu. Primele acorduri cu furnizorii de gate sunt estimate să fie încheiate la începutul anului 2011.

Proiectul european Nabucco, investiţie evaluată la 7,9 miliarde euro, va alimenta pieţele din Europa cu gaze naturale din regiunea Caspică şi Orientul Mijlociu. Proiectul, cu o capacitate de aproximativ 30 de miliarde de metri cubi, este derulat de un consorţiu format din companiile Botas (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania), Transgaz (România).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici