NOBEL 2013: Trei profesori americani au primit premiul pentru economie, după studii privind evoluţia pieţelor

Premiul Nobel pentru economie a fost acordat luni profesorilor americani Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen (Universitatea din Chicago) şi Robert J. Shiller (Universitatea Yale), pentru contribuţii importante la mai buna înţelegere a variaţiilor preţurilor activelor pe pieţe.

1303 afișări
Imaginea articolului NOBEL 2013: Trei profesori americani au primit premiul pentru economie, după studii privind evoluţia pieţelor

Eugene F. Fama, Lars Peter Hansen şi Robert J. Shiller (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Academia Regală de Ştiinţe din Suedia în recompensează astfel pe cei trei economişti pentru "analiza empirică a preţurilor activelor", se arată într-un comunicat transmis luni de instituţia care decernează anual premiile Nobel.

"Nu există nicio modalitate de a anticipa preţurile acţiunilor şi obligaţiunlor pentru următoarele câteva zile sau săptămâni. Dar este posibil să fie previzionată direcţia largă a acestor preţuri pe perioade mai îndelungate, precum următorii 3-5 ani", au postulat şi demonstrat cei trei de-a lungul carierelor academice.

Eugene Fama şi câţiva colaboratori au început încă din anii '60 să demonstreze că preţurile acţiunilor sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, iar piaţa se adaptează rapid la informaţii nou apărute. Aceste concluzii au avut un impact semnificativ asupra cercetării care a urmat în domeniu şi a schimbat practicile din pieţe, unul dintre cele mai vizibile efecte fiind apariţia fondurilor mutuale adaptate la evoluţia componentelor indicilor bursieri, se arată în comunicat.

La începutul anilor '80, Robert Shiller a demonstrat că, deşi preţurile acţiunlor, obligaţiunilor şi ale altor active financiare sunt aproape imposibil de anticipat pe termen scurt, proiecţiile pe perioade mai îndelungate sunt posibile. Lars Peter Hansen a dezvoltat o metodă statistică potrivită pentru testarea teoriilor raţionale asupra preţurilor activelor, contribuind la înţelegerea comportamentului investitorilor.

Cei trei economişti au pus bazele explicării evoluţiei preţurilor activelor, în funcţie de variaţia riscului şi a atitudinii faţă de risc, precondiţionări comportamentale şi tensiuni în piaţă.

Fama (74 de ani) şi Hansen (60 de ani) sunt profesori de ştiinţe economice la Universitatea din Chicago. Shiller (67 de ani) este profesor la Universitatea Yale.

Premiul Nobel pentru economie se acordă anual începând din 1968. Premiile pentru fizică, chimie, medicină, pace şi literatură au fost stabilite prin testament de către inventatorul suedez Alfred Nobel, care a murit în 1896. Primele premii au fost decernate în 1901.

Câştigătorii vor fi recompensaţi cu suma de 8 milioane coroane suedeze (echivalentul a 1,2 milioane dolari SUA), o medalie din aur şi o diplomă, în cadrul unei ceremonii care va avea loc la Stockholm pe 10 decembrie.

Pentru oamenii de ştiinţă, obţinerea unui premiu Nobel aduce în atenţia opiniei publice rezultate şi teorii cunoscute predominant în mediul academic, care pot influenţa decizii de politică economică, notează Bloombrg.

Printre laureaţii premiului Nobel pentru ştiinţe economice se numără Milton Friedman, Amartya Sen, James Tobin, Paul Krugman, Robert Solow sau Friedrich August von Hayek.

Anul trecut, premiul Nobel pentru şfiinţe economice a fost acordat eonomiştilor americani Alvin E. Roth şi Lloyd S. Shapley pentru cercetările acestora în ceea ce priveşte eficientizarea activităţii pieţelor şi îmbunătăţirii raportului de adecvare a ofertei la cerere.

Săptămâna trecută, premiul Nobel pentru chimie a fost decernat oamenilor de ştiinţă Martin Karplus Michael Levitt şi Arieh Warshel. Francois Englert şi Peter W. Higgs au fost premiaţi pentru contribuţiile în domeniul fizicii. James Rothman, Randy Schekman şi Thomas Sudhof au primit Nobelul pentru medicină. Premiul Nobel pentru literatură a mers în acest an la Alice Munro. Premiul Nobel pentru Pace a fost acordat în acest an Organizaţiei pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici