Obama propune majorarea salariului minim în SUA, pentru susţinerea economiei

Preşedintele SUA, Barack Obama, a propus creşterea salariului minim la nivel federal de la 7,25 de dolari la 9 dolari pe oră, pentru a susţine economia, şi a avertizat că se va folosi de toate atribuţiile pentru impunerea unor măsuri variind de la schimbări climatice la industria prelucrătoare.

488 afișări
Imaginea articolului Obama propune majorarea salariului minim în SUA, pentru susţinerea economiei

Obama propune majorarea salariului minim în SUA, pentru susţinerea economiei (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În primul discurs despre Starea Naţiunii după câştigarea unui nou mandat de preşedinte, Obama a prezentat propuneri variate, inclusiv negocierea unui acord pentru o zonă de liber schimb SUA-UE şi chletuieli de 50 de miliarde de dolari pentru proiecte de infrastructură "urgente". Obama a lăudat acţiunile unor companii precum Ford şi Apple de a readuce locuri de muncă înapoi în SUA, potrivit Bloomberg.

"Este misiunea nostră neterminată să ne asigurăm că această administraţie lucrează pentru cei mulţi şi nu pentru cei puţini; că încurajează spiritul întreprinzător, recompensează iniţiativa individuală şi face disponibile oportunităţi pentru fiecare copil al acestei mari naţiuni", a declarat Obama într-un discurs de o oră, susţinut în faţa camerelor reunite ale Congresului.

Obama a promis, de asemenea, să facă eforturi mai mari pentru impunerea unor planuri anterioare privind taxele şi armele.

Preşedintele american se află în dispută cu opoziţia republicană din Congres în negocierile pentru oprirea activării automate a unor reduceri de cheltuieli de 1.200 de miliarde de dolari la 1 martie. Disputa vizează, de asemenea, şi rolul statului în combaterea inegalităţii sociale, o temă centrală a campaniei de realegere.

Propunerea pentru majorarea salariului minim este prima de la insatalarea lui Obama la Casa Albă. Salariul minim a crescut ultima dată în 2009, însă majorarea s-a datorat unei legi semnate în 2007 de preşedintele de la acea vreme, George W. Bush.

Majorarea salariului minim la 9 dolari pe oră până la sfârşitul anului 2015 l-ar aduce la cel mai ridicat nivel ajustat pentru inflaţie începând cu anul 1981, în mandatul preşedintelui Ronald Reagan, potrivit datelor Casei Albe.

O astfel de majorare ar afecta 15 milioane de oameni şi ar necesita aprobarea Congresului. Membrii republicani ai Congresului au criticat repetat astfel de propuneri, afirmând că majorarea salariului minim ar lăsa fără locuri de muncă mulţi angajaţi cu venituri reduse, întrucât companiile ar încerca să evite majorarările de costuri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici