Oficial FMI: Creşterea economică din Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria este încetinită de corupţie

Creşterea economică din Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria este încetinită de corupţie, a declarat directorul adjunct al Departamentului European al Fondului Monetar Internaţional (FMI), Aasim Husain.

450 afișări
Imaginea articolului Oficial FMI: Creşterea economică din Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria este încetinită de corupţie

Oficial FMI: Creşterea economică din Grecia, Bulgaria, România şi Ungaria este încetinită de corupţie (Imagine: Shutterstock)

Ţările cu cea mai rapidă creştere economică din Europa de Est vor fi Polonia şi Letonia, care îşi revine rapid după contracţia puternică din timpul crizei economice, a sugerat Husain, potrivit cotidianului macedonean Utrinski vestnik, citat de Novinite.

Cea mai mare provocare pentru regiune, mai ales pentru ţările îndatorate precum Croaţia şi Serbia, este creşterea creditării pentru economie, precum şi finanţarea externă, a spus el.

Economiile din regiune ar putea, de asemenea, fi afectate de inundaţiile semnificative din Serbia şi Bosnia-Herţegovina, precum şi de impactul crizei din Ucraina şi de eventuale sancţiuni împotriva Rusiei.

TITLURILE ZILEI

FMI estimează pentru România în acest an o creştere de 2,2%, iar pentru anul următor de 2,5%. În 2013, PIB-ul României a crescut cu 3,5%.

Economia Poloniei va consemna o evoluţie mai bună decât cea a României în ambii ani analizaţi de raportul FMI, cu un avans al PIB de 3,1% anul acesta şi 3,3% anul următor.

Ungaria şi Bulgaria vor avea rate mai lente de creştere comparativ cu România. Astfel, economia Ungariei ar urma să încetinească anul următor la 1,7%, după 2% în acest an, în timp ce creşterea PIB-ului Bulgariei se va accelera de la 1,6% în acest an la 2,5% anul următor.

Economia Greciei ar urma să înregistreze un avans de 0,6% în acest an şi de 2,9% anul următor, estimează instituţia financiară internaţională.

Potrivit Indicelui de Percepţie a Corupţiei prezentat la începutul lunii decembrie de Transparency International, România se află pe locul 69 din 177 de state analizate, cu cinci poziţii mai jos faţă de anul anterior, obţinând 43 de puncte, la egalitate cu Kuwait şi Italia.

Mai mult de două treimi din cele 177 de ţări incluse în Indicele din 2013 au un punctaj sub 50, pe o scală de la 0 (percepute ca fiind foarte corupte) la 100 (percepute ca fiind foarte curate).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici