Pană: Va trebui să modificăm toată Legea dialogului social. Dacă o păstrăm, patronatele "dispar"

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Adriana Doina Pană, va depune un proiect de modificare a Legii dialogului social întrucât aceasta trebuie schimbată în totalitatea ei, altfel "patronatele dispar".

321 afișări
Imaginea articolului Pană: Va trebui să modificăm toată Legea dialogului social. Dacă o păstrăm, patronatele "dispar"

Pană: Va trebui să modificăm toată Legea dialogului social. Dacă o păstrăm, patronatele "dispar" (Imagine: Csritina Sabau/Mediafax Foto)

"Prima mea iniţiativă legislativă va veni foarte curând, deoarece Consiliul Economic şi Social (CES) este o instituţie cu trei picioare: patronate, sindicate şi societate civilă. Ea a existat prinsă în Legea 62, Legea dialogului social, dar, nefiind de dialog social, ci de dialog civic, pentru că între timp reprezentanţii Guvernului s-au retras, societatea civilă nici nu-şi mai are locul acolo. (...) Poate de miercuri într-o săptămână o s-o introduc în Guvern, n-o s-o asumăm, absolut nimic nu ne vom asuma, totul va trece firesc, prin dezbatere publică, prin Parlament, toate etapele normale", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Bistriţa, Adriana-Doina Pană.

TITLURILE ZILEI

În opinia acesteia, atât confederaţiile patronale, cât şi cele sindicale trebuie să obţină reprezentativitatea la nivel naţional ca să poată intra în dialogul social.

"Asta se întâmplă la Judecătorie. Sunt înscrişi într-un registru, demonstrând nişte condiţii. Confom legii, patronatele trebuie să demonstreze că au 10% din totalul angajaţilor. Asta e o aberaţie, asta trebuie să demonstreze sindicatele, patronatele reprezintă angajatorii, nu angajaţii. Dacă nu schimbăm, începând din iunie încolo când le expiră reprezentativitatea - pentru că perioadic trebuie să-şi actualizeze această reprezentativitate - vor dispărea toate confederaţiile patronale şi devine un nonsens, cu cine să mai faci dialog social?", a declarat Pană.

Ministrul susţine că modificarea Legii dialogului social reprezintă "o urgenţă".

"În plus, nu mai există contract colectiv de muncă la nivel naţional. Nici n-o să mai existe, pentru că în UE numai în două state mai există. Există ceea ce e firesc, la nivel de angajator şi la nivel de sector de activitate. Aşa de bine le-au definit înainte, că în afară de funcţionari publici, învăţământ şi parţial sănătate, n-am putut încheia aceste contracte la nivel de sector pentru că sunt şi sectoare care prind coafeze cu prelucrarea lemnului de exemplu. Vom redefini şi sectoarele. Avem multă legislaţie de schimbat, avem un calendar acceptat de toţi factorii", a declarat Pană.

Aceasta a adăugat că iniţiativa sa legislativă ar putea intra în discuţie în şedinţa de Guvern de săptămâna viitoare sau în cea de peste două săptămâni.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici