Parlamentul portughez a votat în favoarea reducerii pensiilor de peste 600 de euro

Parlamentul portughez a votat vineri în favoarea unei reforme foarte contestate ce prevede tăierea cu aproape 10 la sută pensiilor funcţionarilor care depăşesc 600 de euro pe lună.

236 afișări
Imaginea articolului Parlamentul portughez a votat în favoarea reducerii pensiilor de peste 600 de euro

Parlamentul portughez a votat în favoarea reducerii pensiilor de peste 600 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Textul legii a fost adoptat în prima lectură cu voturile majorităţii care sprijină coaliţia guvernamentală de centru-drepata, aflată la putere din iunie 2011, în timp ce opoziţia de stânga a votat împotrivă.

Măsura vizează să reintroducă principiul echităţii între funcţionarii publici şi salariaţii din domeniul privat şi va permite Guvernului să economisească 728 de milioane de euro, potrivit proiectului de buget pe 2014.

Aflată sub asistenţă financiară internaţională, Portugalia s-a angajat faţă de creditori să aducă deficitul bugetar la 4% din PIB în anul următor.

În acest sens, Guvernul de centru-dreapta a prezentat marţi un proiect de lege pe 2014 care prevede reduceri de cheltuieli publice şi creşteri de impozite până la un total de 3,9 miliarde de euro.

Economiile care vor fi făcute în urma aplicării reformei privind pensiile funcţionarilor sunt cruciale în vederea atingerii acestui obiectiv, însă riscă să fie respinse de Curtea Constituţională, potrivit opoziţiei socialiste şi asociaţiilor de pensionari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici