Politica petrolieră saudită nu ar trebui să se schimbe semnificativ după moartea regelui Abdullah

Moartea regelui Abdullah nu ar trebui să provoace o schimbare "semnificativă" a politicii petroliere saudite, a declarat pentru AFP economistul şef al Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), Fatih Birol.

128 afișări
Imaginea articolului Politica petrolieră saudită nu ar trebui să se schimbe semnificativ după moartea regelui Abdullah

Politica petrolieră saudită nu ar trebui să se schimbe semnificativ după moartea regelui Abdullah (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"După moartea regelui, eu nu mă aştept la o schimbare semnificativă în politica petrolieră a Arabiei Saudite şi sper că ei vor continua să fie un factor de stabilitate pe pieţele petroliere, mai ales în aceste zile dificile", a declarat Birol în cadrul forumului economic mondial.

Preţul petrolului a scăzut puternic în ultimele luni din cauza unei cereri slabe şi a unei oferte abundente.

Arabia Saudită a refuzat până în prezent să îşi reducă producţia, contribuind la menţinerea unei oferte abundente şi la scăderea preţului. Această politică este destinată împiedicării dezvoltării unor surse neconvenţionale de petrol, mai scump de produs, dar ea a fost contestată chiar în cadrul OPEP, cartelul ţărilor producătoare, de unii dintre membri.

În vârstă de 90 de ani, regele Abdullah al Arabiei Saudite a murit vineri, iar fratele său vitreg, prinţul Salman, în vârstă de 79 de ani, i-a succedat la tron.

"A fost un mare om şi Arabia Saudită a fost banca centrală a sectorului petrolier în cursul ultimelor decenii", a adăugat Birol, prezentând condoleanţe poporului saudit.

AIE este organizaţia desemnată să apere interesele ţărilor consumatoare de petrol.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici