Ponta: Intervenţia lui Băsescu pe tema fondurilor UE denotă mare tupeu

Intervenţia preşedintelui Traian Băsescu pe tema fondurilor europene denotă un semn de mare tupeu din partea acestuia, deoarece corecţiile financiare sunt aplicate României de către Comisia Europeană din cauza neregulilor Guvernului Boc, a declarat premierul Victor Ponta.

358 afișări
Imaginea articolului Ponta: Intervenţia lui Băsescu pe tema fondurilor UE denotă mare tupeu

Victor Ponta (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Este un semn de mare tupeu, ca să nu folosesc un cuvânt mai dur, să vii să reproşezi Guvernului din 2012 corecţiile financiare pentru perioada de până în octombrie 2011. Păi eu sunt vinovat că Guvernul Boc a încălcat regulile europene şi plătim corecţiile financiare? Mi se pare totuşi prea demagogic", a spus Ponta, la Digi 24.

El a explicat că Guvernul acceptă corecţiile financiare pentru a debloca fondurile, dar că toate cererile de plăţi nu pot fi încă transmise deoarece bugetul rectificat al Comisiei Europene nu a fost încă aprobat de către Parlamentul European.

"Preşedintele nu ştie, habar nu are. Noi aplicăm corecţiile financiare pentru proiecte deja înregistrate la Autoritatea Centrală de Plăţi, după care, în urma auditurilor, vom vedea unde se justifică aceste corecţii şi unde nu. Vor fi evaluări ulterioare la toate programele, iar noi nu putem trimite toate cererile de plată pentru că nu există rectificarea bugetului Comisiei aprobată de Parlament", a afirmat şeful Guvernului.

Întrebat dacă este adevărat că până la 15 decembrie trebuie transmise cererile pentru POSDRU, premierul a explicat că există diverse date pentru mai multe programe, iar în cazul POSDRU este vorba de 15 decembrie.

Întrebat, de asemenea, dacă este adevărat că în privinţa fondurilor POSDRU este vorba doar de o deblocare parţială, urmând ca oficialii CE să efectueze o nouă evaluare după care să fie o deblocare completă, premierul a arătat că la toate progranele vor fi astfel de evaluări ulterioare.

El a mai susţinut că preşedintele spera ca programele europene să nu fie deblocate, pe un principiu gen "să moară şi capra vecinului", care nu îi face deloc cinste.

Preşedintele Traian Băsescu l-a acuzat, miercuri seară, pe premierul Victor Ponta, că minte când susţine că UE a informat că au fost deblocaţi banii europeni pe POSDRU.

"Legat de relaţia cu UE - se deteriorează continuu, iar în cursul lunii noiembrie a primit Guvernul o avalanşă de scrisori care nu furnizează cele mai bune veşti", a spus Băsescu.

El a afirmat că premierul Ponta a participat la o emisiune televizată unde un prezentator de la Cluj l-a lăudat pentru "veşti bune" venite de la Bruxelles.

"Prin inteligenţa secretarei domnului Ponta, avea şi el exemplar de scrisoare, dar i-au minţit pe români cu ce se afla în scrisoare. Vreau să clarificăm puţin lucrurile pentru că oamenii aşteptă. Doctorul Ponta a spus că vin banii", a spus Băsescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici