Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 3,7%

Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,7% faţă de 2014, după ce în ultimul trimestru a consemnat un avans de 3,7% pe serie brută şi de 3,8% pe serie ajustată comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent şi de 1,1% faţă de precedentele trei luni, potrivit datelor INS.

747 afișări
Imaginea articolului Produsul Intern Brut a crescut anul trecut cu 3,7%

Astfel, pe serie brută, PIB-ul României a consemnat în trimestrul al patrulea din 2015 o creştere cu 3,7% faţă de trimestrul similar al anului precedent, acelaşi avans fiind consemnat pe întreg anul, arată estimările semnal ale Institutului Naţional de Statistică (INS).

Ca serie ajustată sezonier, creşterea economică s-a plasat în ultimul trimestru la 1,1% faţă de trimestrul anterior, iar comparativ cu acelaşi trimestru din 2014 a fost de 3,8%.

"Ca urmare a revizuirii seriei brute a PIB trimestrial pentru anii 2012-2014 în vederea reconcilierii cu datele anuale (2012 şi 2013 - varianta definitivă, 2014 - varianta semidefinitivă) şi a includerii estimării Produsului intern brut pentru trimestrul IV 2015 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, indicii de volum fiind revizuiţi faţă de a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2015, publicată în comunicatul de presă nr. 21 din 15 ianuarie 2016", se arată în comunicatul INS.

Astfel, creşterea economică din primul trimestrul al anului trecut faţă de trimestrul precedent a fost revizuită de la 1,4% la 1,3%. În al doilea trimestru din 2015 s-a înregistrat o scădere de 0,2% faţă de anterioarele trei luni, în loc de stagnare, iar în trimestrul al treilea revizuirea a fost în plus cu 0,1 puncte procentuale, de la 1,4% la 1,5%, comparativ cu trimestrul al doilea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici