Profitul BVB a scăzut aproape la jumătate anul trecut, iar afacerile au coborât cu 20%

Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a înregistrat anul trecut un profit net preliminat în scădere cu 47%, la aproape 9 milioane lei (2 milioane euro), şi afaceri cu 19,5% mai mici, de 17,5 milioane lei (3,9 milioane euro), în principal din cauza reducerii tranzacţiilor realizate de investitori.

169 afișări
Imaginea articolului Profitul BVB a scăzut aproape la jumătate anul trecut, iar afacerile au coborât cu 20%

Profitul BVB a scăzut aproape la jumătate anul trecut, iar afacerile au coborât cu 20% (Imagine: Adrian Cojocaru/Mediafax Foto)

În precedentul exerciţiu financiar, Bursa a consemnat un profit net de aproape 17 milioane lei şi o cifră de afaceri de 21,7 milioane lei.

"Piaţa de acţiuni (inclusiv segmentul DEAL) a înregistrat o scădere a valorii tranzacţiilor cu 30,8% în 2012, până la un nivel de 7,268 miliarde lei, faţă de 10,496 miliarde lei în anul precedent. Fondul Proprietatea (FP) a rămas şi în 2012 cel mai tranzacţionat emitent, cu 46% din rulajul total, urmat de BRD (BRD) cu 8%, SIF Transilvania (SIF3) şi OMV Petrom (SNP) cu câte 7% din valoarea tranzacţionată totală şi SIF Moldova (SIF2) cu 6%. Segmentul produselor structurate a înregistrat din nou în 2012 creşteri importante, atât la nivelul valorii totale a tranzacţiilor, până la 687,4 milioane lei (+57% faţă de 2011), cât şi ca medie zilnică a valorii tranzacţionate, care a atins 2,7 milioane lei (+60% faţă de anul precedent), şi ca volum (+118% vs. 2011)", se arată într-un raport în care Bursa prezintă rezultatele financiare preliminate înregistrate anul trecut.

Deşi valoarea tranzacţiilor pe piaţa de acţiuni a scăzut cu circa 30%, veniturile din tranzacţionare ale BVB au coborât mai lent, respectiv cu 20,7%, la 14,1 milioane lei, faţă de aproape 18 milioane lei în anul 2011. 

Această evoluţie s-a datorat creşterilor înregistrate de alte segmente ale pieţei , precum oferte publice, produse structurate, dar şi măsurilor luate de Bursă în plan operaţional pentru stimularea activităţii market makerilor, extinderea sistemului de conturi globale şi a mecanismului fără prevalidare pe întreaga piaţă reglementată la vedere şi atragerea de noi instrumente financiare, potrivit BVB.

În acelaşi timp, cheltuielile de exploatare, deşi preponderent fixe, au scăzut cu 12,1%, la 13,5 milioane lei, prin înregistrarea unor cheltuieli mai mici aferente salariilor, care s-au redus cu 6%, la 5,2 milioane lei, în timp ce cheltuielile cu asigurările şi protecţia socială au crescut din cauza contribuţiilor sociale aferente indemnizaţiilor achitate pentru restructurarea Consiliului de Administraţie.

Profitul din activitatea financiară înregistrat anul trecut a depăşit uşor 6 milioane lei, sumă cu peste 50% sub cea din 2011, când Bursa a încasat dividende de 8,2 milioane lei de la Depozitarul Central. Suma de la Depozitarul Central a inclus un dividend excepţional aferent anului 2007 şi un dividend aferent unui an 2010 cu rezultate bune influenţate de transferurile cu acţiunile Fondului Proprietatea.

Veniturile totale al BVB au scăzut anul trecut cu 31%, la 25,5 milioane lei (5,7 milioane euro), iar cheltuielile au coborât cu aproape 16%, la 15,4 milioane lei (3,4 milioane euro).

În ultimele trei luni ale anului trecut, Bursa a consemnat o cifră de afaceri în scădere cu 27,1%, la 3,5 milioane lei, pe fondul unei scăderi activităţii de tranzacţionare.

În acelaşi timp, BVB a consemnat pierderi operaţionale de 740.000 de lei în perioada octombrie - decembrie 2012 şi un profit financiar de 160.000 de lei. Astfel, în ultimul trimestru Bursa a înregistrat pierderi de 460.000 de lei.

La finele anului trecut, Bursa avea active totale de aproape 98 milioane lei, faţă de 106,2 milioanele lei la sfârşitul precedentului exerciţiu financiar.

Cei mai mari acţionari ai BVB sunt fonduri de investiţii străine, printre care fonduri Erste şi fonduri Franklin Templeton, care deţin câte 5% din acţiuni. Totodată, prezenţe vizibile sunt SIF Moldova, SIF Transilvania şi SIF Oltenia, care deţin tot câte 5% din titluri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici