Proiectul rectificării bugetare: modificări la nivelul bugetelor locale

Ministerul Finanţelor a publicat proiectul celei de-a doua rectificări bugetare, care prevede modificări la nivelul bugetelor locale.

120 afișări
Imaginea articolului Proiectul rectificării bugetare: modificări la nivelul bugetelor locale

Proiectul rectificării bugetare: modificări la nivelul bugetelor locale

Astfel, sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor bugetelor locale se diminuează per sold cu suma de 435,3 milioane lei după cum urmează:

Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul judeţelor cu suma de 130,5 milioane lei, după cum urmează:

a) Ca urmare a majorării standardelor de cost pentru servicii sociale, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1253/2022, se suplimentează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea serviciilor sociale organizate la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale de la nivelul judeţelor, astfel: +68,2 milioane lei pentru sistemul de protecţie a copilului, +53,7 milioane lei pentru centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap, +2,8 milioane lei pentru căminele pentru persoane vârstnice;

b) +3,7 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor cu bursele elevilor din învăţământul special de stat;

c) +2,1 milioane lei pentru Programul pentru şcoli al României, ca urmare a majorării alocaţiei zilnice pentru lapte şi produse lactate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1007/2022, cu modificările şi completările ulterioare;

Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, sectoarelor municipiului Bucureşti şi municipiului Bucureşti cu suma de 327,7 milioane lei, după cum urmează:

a) +114,0 milioane lei pentru finanţarea drepturilor asistenţilor personali ai persoanelor cu handicap grav şi a indemnizaţiilor lunare, urmare a creşterii numărului de beneficiari;

b) +196,3 milioane lei pentru finanţarea cheltuielilor cu bursele elevilor din învăţământul preuniversitar de stat;

c) +8,5 milioane lei pentru finanţarea serviciilor sociale din sistemul de protecţie a copilului şi centre rezidenţiale pentru persoane adulte cu handicap, organizate la nivelul autorităţilor administraţiei publice locale de la nivelul municipiului Bucureşti, ca urmare a majorării standardelor de cost pentru servicii sociale, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1253/2022;

d) 8,7 milioane lei pentru căminele pentru persoane vârstnice de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor, ca urmare a majorării standardelor de cost pentru servicii sociale, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1253/2022;

e) +0,2 milioane lei pentru Programul pentru şcoli al României implementat la nivelul municipiului Bucureşti, ca urmare a majorării alocaţiei zilnice pentru lapte şi produse lactate, potrivit prevederilor Hotărârii Guvernului nr.1007/2022, cu
modificările şi completările ulterioare;

 

Se diminuează per sold sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale cu suma de 927,8 milioane lei, rămasă nerepartizată din sumele alocate potrivit revederilor art.29 alin.(5) lit.a) şi c) din Ordonanţa Guvernului nr.19/2022 cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2022.

Se majorează sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru finanţarea învăţământului particular şi a celui confesional, acreditate, cu suma de 34,3 milioane lei, astfel:
a) +29,0 milioane lei pentru salarii;
b) +5,3 milioane lei pentru bunuri şi servicii.

Se reglementează posibilitatea ca sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată aprobate potrivit prevederilor art. 29 alin. (5) lit. d) din Ordonanţa Guvernului nr.19/2022, în cuantum de 472,3 milioane lei, rămase nerepartizate, să poată fi utilizate pentru finanţarea în continuare a gratuităţii acordată în anul 2022 elevilor din învăţământul preuniversitar acreditat/autorizat pentru transportul local rutier şi naval, conform prevederilor art. L din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021.

Bugetul instituţiilor/activităţilor finanţate integral şi/sau parţial din venituri proprii se majorează la venituri cu suma de 2.743,1 milioane lei, se diminuează la cheltuieli cu suma de 542,0 milioane lei iar excedentul se majorează cu 3.285,2 milioane lei.

Bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate se suplimentează atât la venituri cât şi la cheltuieli cu suma de 243,2 milioane lei, cheltuielile fiind suplimentate pentru decontarea serviciilor medicale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici