PSD solicită demiterea directorului Tarom, acuzându-l de management defectuos

Purtătorul de cuvânt al Departamentelor PSD, Olguţa Vasilescu, a solicitat, joi, într-o conferinţă de presă, demiterea directorului general al Tarom, Ruxandra Brutaru, pe care a acuzat-o de management defectuos.

82 afișări
Imaginea articolului PSD solicită demiterea directorului Tarom, acuzându-l de management defectuos

PSD solicită demiterea directorului Tarom, acuzându-l de management defectuos (Imagine: Petrica Tanase/Mediafax Foto)

Senatorul PSD a afirmat că privatizarea Tarom, agreată de statul român printr-un memorandum încheiat în mai 2000 cu Banca Mondială şi semnat de ministrul Transporturilor de atunci, Traian Băsescu, a fost oprită de Cabinetul Năstase, care a adus compania în câştig.

Vasilescu a acuzat că, în ultimul an, Tarom a înregistrat pierderi de 100 de milioane de dolari.

Ea a afirmat că directorul general al companiei, Ruxandra Brutaru, a condus defectuos Tarom.

Pe lângă managamentul defectuos, Vasilescu a acuzat-o pe Brutaru şi de "sabotarea" companiei în favoarea altor operatori.

Senatorul PSD a solicitat ministrului Transporturilor, Anca Boagiu, o anchetă asupra managementului Tarom şi demiterea Ruxandrei Brutaru.

Bugetul rectificat pe 2010 al Tarom prevede o creştere a profitului de peste 2,7 ori faţă de varianta iniţială, de la 19,8 milioane lei la 53,56 milioane lei, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Transporturilor.

Compania a transportat în primele şapte luni ale anului trecut 1,12 milioane de pasageri, în creştere cu 24,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2009, când traficul a fost de 898.211 de persoane.

Pentru acest an, Tarom vrea să aibă profit zero, relevă un alt proiect de hotărâre de guvern elaborat de ministerul de resort.

În primăvara anului trecut, Ministerul Transporturilor, acţionarul majoritar al Tarom, a majorat cu 63,96 milioane lei capitalul social al companiei de transport aerian, de la 1,974 miliarde de lei la 2,038 miliarde de lei, pentru rambursarea unor credite, plata dobânzilor şi comisioanelor aferente.

Astfel, Tarom a emis 25,58 milioane de acţiuni, cu o valoare nominală de 2,5 lei pe titlu.

În urma operaţiunii, Ministerul Transporturilor a ajuns să deţină 96,95% din acţiunile Tarom, restul titlurilor revenind Aeroportului Internaţional Henri Coandă Otopeni (1,6%), Administraţiei Române a Serviciilor de Trafic Aerian (1,36%) şi Societăţii de Investiţii Financiare Muntenia (0,09%).

Fondul Monetar Internaţional a solicitat Guvernului să includă pe lista societăţilor pentru care vor fi scoase la vânzare pachete minoritare de acţiuni şi compania Tarom, obligaţie care va fi introdusă în viitorul acord încheiat cu instituţia financiară, au declarat, miercuri, agenţiei MEDIAFAX surse oficiale.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici