Ratele la creditele în euro vor creşte, cele la creditele în lei vor scădea. Află cât va fi rata pe care o vei plăti peste câteva luni

Întărirea leului din ultima perioadă va mai atenua şocul creşterii indicatorului Euribor. Totuşi, în următorul an, românii vor plăti rate cu 5-10% mai mari, adică zeci sau sute de euro în plus, în funcţie de credit.

55 afișări
Imaginea articolului Ratele la creditele în euro vor creşte, cele la creditele în lei vor scădea. Află cât va fi rata pe care o vei plăti peste câteva luni

Ratele la creditele în euro vor creşte, cele la creditele în lei vor scădea. Află cât va fi rata pe care o vei plăti peste câteva luni (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

În cel mult un an, românii cu credite în euro vor plăti rate cu 5-10% mai mari, din cauza creşterii indicatorului Euribor, estimează analiştii întrebaţi de gândul. Asta înseamnă un plus de zeci sau sute de euro, în funcţie de mărimea datoriei lunare a fiecărui client. Vestea bună este că până la sfârşitul anului, împrumurile în lei s-ar putea ieftini cu un punct procentual în condiţiile în care tot mai multe bănci încearcă să atragă clienţi noi, mai estimează specialiştii.

Băncile prognozează că în toamnă, Euribor la trei luni - indicator folosit de bănci în formula decalcul a ratelor, alături de marja proprie - va ajunge la 1,5%, faţă de 0,7% în iunie 2010, pe fondul temerilor legate de creşterea inflaţiei în Europa. Analiştii spun însă că avansul Euribor nu se va transmite imediat în dobânzile creditelor şi nici integral.

"Impactul Euribor nu va fi instantaneu, ci în timp, în funcţie de momentul în care băncile actualizează dobânda pentru fiecare credit în parte. Pe de altă parte, leul se întăreşte şi astfel se mai reduce puţin din presiunea creşterii ratelor", a declarat pentru gândul Lucian Anghel, economistul şef al BCR.

La rândul său, analistul financiar Aurelian Dochia spune că este de aşteptat ca evoluţia Euribor să nu fie preluată integral în creşterea dobânzii.

Citeşte mai multe despre ratele la credite pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici