Perspective optimiste asupra ratingului de ţară. Cîţu e încrezător că măsurile Guvernului vor îndepărta România de categoria „junk”

Agenţiile de rating, care plasează România la un pas de categoria „junk”, cu perspective negative, ar trebui să aprecieze măsurile luate de guvern, a declarat într-un interviu pentru Bloomberg premierul Florin Cîţu.

584 afișări
Imaginea articolului Perspective optimiste asupra ratingului de ţară. Cîţu e încrezător că măsurile Guvernului vor îndepărta România de categoria „junk”

Cîţu a adăugat că agenţiile reduc rapid perspectivele, dar că durează mai mult pentru ca acestea să fie îmbunătăţite. El s-a declarat încrezător că va putea stabiliza finanţele ţării şi că ar putea opri reducerea ratingului ţării, în ciuda provocărilor pandemiei.

Cîţu, spune agenţia, a anulat deja o creştere de 40% a pensiilor şi că a prezentat un buget menit să reducă cel mai mare deficit din Uniunii Europene, în conduiţiile pandemiei.

„Faptul că am arătat o cale clară şi credibilă ar trebui să ajute”, a declarat Cîţu. „Vom vedea dacă vor îmbunătăţi perspectivele anul acesta”.

Economia României a avut cele mai bune performanţe din UE în ultimul trimestru al anului 2020, aşa că Executivul a elaborat un plan de creştere treptată şi durabilă ale a pensiilor, după plafonarea cheltuielilor cu salariile angajaţilor la stat.

Respectivele măsuri, combinate cu planuri de restructurare a companiilor de stat şi de închidere a celor care consumă resurse publice ar trebui să contribuie la reducerea deficitului bugetar către limita UE de 3% din PIB până în 2024, de la 9,8% anul trecut. Produsul intern brut va creşte cu 4% sau mai mult în acest an, potrivit premierului.

Planurile lui Cîţu ar putea fi afectate de al treilea val de coronavirus care străbate continentul, în condiţiile în care menţinerea restricţiilor riscă să rupă coaliţia de guvernare, în timp ce promovarea reformelor profunde nu este uşoară într-unul dintre cele mai corupte state membre ale UE.

„Există o rezistenţă la reformă şi la schimbare şi este clar că nu se poate face peste noapte", a spus Cîţu. „Dar sunt dispus să plătesc orice cost politic pentru a o face. Sunt convins că această coaliţie de guvernare va guverna în următorii patru ani”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici