Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 694 milioane de euro, la 32,07 miliarde euro

Rezervele valutare ale Băncii Naţionale a României au scăzut în aprilie cu 694 milioane euro, la 32,07 miliarde euro, în contextul unor ieşiri de 1,45 miliarde euro, dintre care 1,3 miliarde euro determinate de scăderea ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în valută ale băncilor.

418 afișări
Imaginea articolului Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 694 milioane de euro, la 32,07 miliarde euro

Rezervele BNR au scăzut în aprilie cu 694 milioane de euro, la 32,07 miliarde euro (Imagine: Cristi Movila/Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie al BNR a decis la sfârşitul lunii martie să reducă ratele pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în valută cu scadenţă sub doi ani de la 25% la 20%, începând cu perioada de aplicare 24 aprilie - 23 mai 2011.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat ulterior că banca centrală a redus rata rezervelor minime în valută pentru a crea lichiditate în piaţă, având în vedere rambursările mari în valută ale Ministrului Finanţelor, dar şi pentru a oferi flexibilitate băncilor în condiţiile evoluţiilor internaţionale.

El a precizat că BNR a eliberat prin reducerea rezervelor minime suma de 1,3 miliarde de euro, la nivelul de atunci al pasivelor în valută deţinute de bănci.

Potrivit unui comunicat al BNR remis luni, ieşiri de la rezervă au însumat în aprilie 1,45 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi aferente datoriei publice externe directe şi garantate de stat precum şi deprecierea dolarului american şi lirei sterline faţă de euro cu impact asupra diminuării valorice a părţii din rezerva internaţională denominată în aceste două valute.

În acelaşi timp, intrările la rezervă au totalizat 759 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea contului Comisiei Europene, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, venituri din administrarea rezervelor internaţionale şi altele.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone, iar în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3,44 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) au fost de 35,51 miliarde euro, faţă de 36,12 miliarde euro la 31 martie 2011.

Plăţile scadente în luna mai 2011 în contul datoriei publice externe, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, însumează 238,93 milioane euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici