România, a treia creştere din UE a comerţului retail în februarie - Eurostat

România a înregistrat în luna februarie a treia creştere din UE a comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, după Luxemburg şi Bulgaria, potrivit datelor prezentate joi de Eurostat, institutul de statistică al Comisiei Europene.

144 afișări
Imaginea articolului România, a treia creştere din UE a comerţului retail în februarie - Eurostat

România, a treia creştere din UE a comerţului retail în februarie - Eurostat (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Comerţul cu amănuntul a crescut în februarie, la nivelul UE, cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, respectiv cu 0,5% raportat la luna ianuarie, se arată într-un comunicat publicat joi de Eurostat.

În zona euro, vânzările cu amănuntul au avansat cu 0,8% în bază anuală, respectiv cu 0,4% faţă de ianuarie.

Banca Centrală Europeană va anunţa în după-amiaza zilei de joi decizia de politică monetară, majoritatea economiştilor anticipând menţinerea dobânzii cheie din zona euro la 0,25%, nivel minim istoric.

Preşedintele BCE Mario Draghi, care va susţine ulterior o conferinţă de presă, a sugerat anterior că instituţia este pregătită să acţioneze dacă situaţia economică s-ar deteriora şi că a pregătit măsuri de combatere a riscurilor de deflaţie.

Inflaţia anuală din zona euro a încetinit în luna martie la 0,5%, potrivit datelor anunţate luni de Eurostat. Indicele creşterii preţurilor de consum este la minimul ultimilor patru ani, cu mult sub ţinta de 2% asumată de Banca Centrală Europeană.

Datele Eurostat arată că, în luna februarie, cele mai puternice creşteri ale comerţului retail faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate în Luxemburg (12,8%), Bulgaria (9,2%) şi România (8,7%) şi Ungaria (6,7%). La polul opus, au fost consemnate scăderi de 1,4% în Malta, 1% în Slovenia şi Finlanda şi 0,4% în Spania.

Faţă de luna ianuarie, Malta (1,9%), Danemarca, România şi Marea Britanie (1,4% fiecare) au afişat cele mai puternice creşteri ale vânzărilor cu amănuntul, în timp ce Estonia (-3,4%), Polonia (-1,5%), Slovenia şi Finlanda (1,4% fiecare) au raportat cele mai abrupte scăderi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici