România, ameninţată cu suspendarea banilor de la UE

Comisia Europeană va declanşa procedura de presuspendare a fondurilor pentru alte două Programe Operaţionale Sectoriale (POS) - Transport şi Competitivitate - urmând ca o înştiinţare oficială a Bucureştiului în acest sens să fie făcută de comisarul pentru dezvoltare regională, Johannes Hahn, în perioada următoare, au declarat, pentru Gândul, surse diplomatice.

488 afișări
Imaginea articolului România, ameninţată cu suspendarea banilor de la UE

Comisarul european Johannes Hahn (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Motivul acestei decizii, asupra căreia autorităţile române au fost avertizate la începutul lui septembrie, sunt deficienţele constatate în urma auditului, în special fraudele, au precizat aceleaşi surse.

În afară de cele două programe, procedura de presuspendare a fost declanşată de Comisia Europeană şi în cazul POSDRU, la începutul lunii august. Plăţile pentru POS Transport şi Competitivitate au fost întrerupte de la 1 iulie, procedura de presuspendare fiind următorul pas.

Odată pus în mişcare acest mecanism, autorităţile de la Bucureşti sunt obligate ca în termen de  două luni să pună în aplicare recomandările Comisiei Europene în privinţa remedierii deficienţelor. Dacă acest lucru nu se întâmplă, fondurile sunt suspendate.

Declanşarea procedurii de presuspendare vine cu doar o lună înainte de Consiliul European în care se va discuta despre bugetul UE pentru perioada 2014-2020 şi pune România într-o situaţie dificilă în condiţiile în care marii contributori cer ca banii europeni să fie alocaţi în funcţie de eficienţa cu care aceştia sunt cheltuiţi de statele membre.

Citeşte mai departe pe www.gandul.info

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici