România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012, an electoral

România va intra într-un proces de recuperare economică, iar în anul electoral 2012 este de aşteptat un "mini-boom", potrivit Institutului de la Viena pentru Studii Economice Internaţionale (WIIW), care anticipează că Guvernul va renunţa la austeritatea fiscală şi salarială în apropierea alegerilor.

91 afișări
Imaginea articolului România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012, an electoral

România ar putea înregistra un mini-boom economic în 2012, an electoral (Imagine: Shutterstock)

Produsul Intern Brut (PIB) al României va creşte cu 2% în acest an şi cu 4% în 2012, potrivit raportului WIIW. În 2013, ritmul de creştere economică ar urma să se tempereze la 3%. La sfârşitul anului trecut, analiştii WIIW estimau un avans de 1% în 2011, respectiv de 2,5% pentru anul următor.

"O revenire la boom-ul din anii anteriori crizei este imposibilă din cauza finanţării externe dificile; totuşi un mini-boom poate fi aşteptat în anul electoral 2012. Cel mai probabil, acesta va fi urmat de un nou val de stabilizare fiscală şi decelerare a creşterii. Factori care determină acest ciclu economic sunt deja vizibili în actualele planuri ale Guvernului, dar creşterea economică propriu-zisă va depinde de politica economică şi de răspunsul pieţelor de capital", consideră Gábor Hunya, senior economist la WIIW.

Contracţia economică din ultimii doi ani a României a fost printre cele mai prelungite şi mai adânci din Europa. Măsurile de austeritate introduse la mijllocul anului 2010 au cauzat o scădere suplimentară a cererii interne şi au avut un impact negativ de peste 1% din PIB pentru întreg anul. Reducerea salariilor în sectorul public şi majorarea TVA au determinat şi o scădere a consumului.

Siguranţa financiară oferită de acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) a permis amânarea ajustărilor structurale, se arată în raport, iar ajustarea fiscală de anul trecut a fost extrem de dură şi nu a fost pregătită bine.

Pe ansamblu, încrederea în stabilitatea fiscală a României a crescut în ultimele luni, notează Hunya. Programul României cu FMI a fost considerat un succes, iar planul fiscal pentru 2011-2012 este văzut ca sustenabil.

Există, însă, multă incertitudine privind traiectoria economică în viitor. Niciunul din cele trei guverne ale ultimilor doi ani nu a putut oferi un program fiscal credibil, care să poată fi realmente implementat.

Acordul preventiv avut în vedere cu Fondul ar putea oferi o anumită siguranţă, dar va impune mai puţine limitări asupra politicii fiscale decât actualul acord stand-by.

Prognoza pentru acest an, mai optimistă decât a majorităţii analiştilor, este susţinută de revenirea economiei de la un nivel foarte scăzut, se arată în raport. Atât consumul, cât şi investiţiile încep să-şi revină. Pentru anii următori, WIIW se aşteaptă la un ciclu electoral.

Aceste aşteptări sunt susţinute de experienţele anterioare, din anii electorali 2004 şi 2008, când creşterea consumului a fost mai mare faţă de anii precedenţi şi cei următori. Situaţia se va repeta, dar în de data aceasta condiţiile permit doar o amploare mai redusă.

"Ne aşteptăm ca Guvernul să nu respecte austeritatea fiscală şi salarială odată cu apropierea alegerilor parlamentare din ultima parte a anului viitor. Rezultatul poate fi o creştere de 4% a PIB în acest an electoral", arată Hunya.

Această evoluţie va fi urmată inevitabil de corecţii în 2013, rezultând într-un avans mai mic al PIB. În plus, pe termen mediu, specialiştii WIIW nu consideră că există potenţial pentru îmbunătăţiri extraordinare ale productivităţii şi competitivităţii. Orice avans mai mare de 3% al cererii de consum va determina o înrăutăţire a deficitului de cont curent, care, la rândul său, va afecta negativ PIB-ul şi finanţarea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici