Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN până la 31 decembrie, dar îl condiţionează pe cel din 2016

Romgaz şi Electrocentrale Bucureşti (ELCEN) au prelungit contractul pentru furnizarea gazelor naturale până la 31 decembrie, în aceleaşi condiţii contractuale, însă contractul pe 2016 este condiţionat de încheierea Convenţiei de eşalonare.

619 afișări
Imaginea articolului Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN până la 31 decembrie, dar îl condiţionează pe cel din 2016

Romgaz a prelungit contractul cu ELCEN până la 31 decembrie, dar îl condiţionează pe cel din 2016 (Imagine: Catalina Filip/Mediafax Foto)

Consiliul de Administraţie al Romgaz a decis marţi încheierea contractelor de furnizare gaze naturale între Romgaz şi Electrocentrale Bucureşti pentru categoriile Casnici şi Producători de Energie Termică (CPET) şi Non-casnici (NC) pentru perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2016, în aceleaşi condiţii contractuale, "mai puţin prevederile contractuale referitoare la % de penalităţi şi la capitolul imputaţia plăţii".

Aceste aspecte urmează să fie renegociate, potrivit unui comunicat transmis miercuri Bursei de Valori Bucureşti.

Electrocentrale Bucureşti înregistrează o datorie restantă de peste 300 milioane de lei către Romgaz.

"Încheierea noilor contracte de furnizare a gazelor naturale pentru perioada 1 ianuarie 2016 - 30 septembrie 2016 va fi condiţionată de încheierea Convenţiei de eşalonare în formă autentificată concomitent cu Contractul de garantare ipotecă imobiliară Rang I, cât mai devreme posibil, dar nu mai târziu de data de 29 decembrie 2015", se precizează în comunicat.

De altfel, Romgaz a prelungit în noiembrie, cu încă o lună, până la 15 decembrie, contractul de livrare de gaze către Electrocentrale Bucureşti, în urma unei propuneri de program de stingere a datoriei restante a ELCEN, dar vrea semnarea unei convenţii de eşalonare a acestora pentru continuarea furnizării de gaze.

Romgaz a avertizat încă din octombrie că va sista din 16 noiembrie furnizarea de gaze dacă producătorul de energie termică ELCEN nu va prezenta un program ferm de stingere a datoriilor restante.

ELCEN este producătorul şi furnizorul de agent termic pentru RADET, companie responsabilă de distribuţie la nivelul Capitalei. ELCEN are de recuperat de la RADET aproape un miliard de euro, din care 650 milioane euro reprezintă debitul principal (pentru marfa livrată), iar restul sunt penalităţi.

Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra. Acţionar principal este statul român, cu o participaţie de 70%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici