Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, în urma unui acord cu Iranul

Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, a declarat, joi, o sursă guvernamentală rusă, în condiţiile în care Moscova şi Teheranul negociază un acord comercial în acest sens, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

147 afișări
Imaginea articolului Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, în urma unui acord cu Iranul

Rusia ar putea deveni primul importator de petrol iranian, în urma unui acord cu Iranul (Imagine: Shutterstock)

Potrivit sursei menţionate, citată de cotidianul rus Kommersant, Moscova doreşte să continue negocierile cu Teheranul pe această temă în pofida obiecţiilor ridicate de Statele Unite, relatează RIA Novosti, în pagina electronică.

Potrivit Ria Novosti, Statele Unite se tem că acordul între Moscova şi Teheran va influenţa negocierile privind programul nuclear iranian. Cele două teme vor fi discutate joi cu prilejul vizitei ministrului iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, la Moscova şi la apropiata deplasare a preşedintelui Vladimir Putin în Iran.

Potrivit unei surse din Guvernul rus, preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său iranian, Hassan Rohani, au decis creşterea semnificativă a legăturilor economice între cele două ţări la prima întâlnire, care a avut la Bişkek, în Kîrgîzstan, în septembrie 2013. Ulterior, propuneri concrete au fost discutate, în special cu prilejul vizitei ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Teheran, în decembrie anul trecut. Printre iniţiativele aprobate se află livrarea de petrol iranian în Rusia (aproximativ 500.000 de barili pe zi) şi furnizarea de produse şi echipamente ruse în Iran.

Potrivit sursei menţionate, acordul nu se referă la un simplu schimb de mărfuri, iar semnarea nu depinde de ridicarea sancţiunilor impuse de Occident Iranului, în condiţiile în care Moscova nu s-a aflat printre ţările care au susţinut embargoul.

Purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, a avertizat, miercuri, că un acord prin care Rusia va achiziţiona petrol din Iran ar fi contrar acordurilor privind programul nuclear iranian aprobate de cei şase mediatori internaţionali la Teheran. El a adăugat că Statele Unite sunt extrem de îngrijorate în legătură cu informaţiile pe această temă, iar secretarul de stat John Kerry a ridicat problema la întâlnirea de luni de la Paris cu omologul său rus Serghei Lavrov.

O sursă diplomatică rusă susţine însă că partea americană a fost informată că Rusia are dreptul să cumpere petrol din Iran fără ca o limită să fie impusă, iar Iranul, la rândul său, poate cumpăra mărfuri ruseşti.

Rusia nu ar încălca nicio sancţiune, în condiţiile în care Moscova recunoaşte doar rezoluţiile Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite şi consideră restricţiile occidentale (vizând Iranul - n.r.) ca fiind unilaterale şi ilegitime. În consecinţă, Rusia nu este obligată să discute astfel de proiecte cu nimeni. Când a fost cazul, am ţinut cont de preocupările anumitor ţări referitor la cooperarea tehnico-militară cu Iranul, renunţând la livrarea rachetelor sol-aer S-300, dar, de această dată, este un caz total diferit, care nu-i priveşte pe americani", a explicat sursa menţionată.

Experţii americani estimează că acordul ar permite Iranului creşterea exporturilor de petrol până la 50%, ceea ce i-ar aduce venituri de 1,5 miliarde dolari pe lună.

Statele Unite se tem că aceşti bani vor diminua interesul Iranul pentru respectarea angajamentelor privind programul nuclear, încheiate la sfârşitul anului 2013. Potrivit acordului încheiat cu cei şase mediatori internaţioali, Teheranul va obţine treptat acces la conturile îngheţate în băncile din străinătate, care se ridică la 4,2 miliarde de dolari.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici