Şantajul Rusiei a eşuat! Preţul gazului a atins cel mai scăzut nivel de la începutul crizei energetice

Preţurile europene la gaze au atins cel mai scăzut nivel de la începutul crizei energetice, stimulând speranţele unei redresări economice mai puternice, pe măsură ce presiunile energetice se vor atenua, relatează FT.

3287 afișări
Imaginea articolului Şantajul Rusiei a eşuat! Preţul gazului a atins cel mai scăzut nivel de la începutul crizei energetice

Şantajul Rusiei a eşuat! Preţul gazului a atins cel mai scăzut nivel de la începutul crizei energetice

Preţurile europene la gaze au atins cel mai scăzut nivel de la începutul crizei energetice, stimulând speranţele unei redresări economice mai puternice, pe măsură ce presiunile energetice se vor atenua.

Indicele european de referinţă TTF a atins un minim de 35,20 euro pe megawatt oră, un nivel înregistrat ultima dată în iulie 2021, când Rusia a început reducă aprovizionarea cu energie a Europei înainte de invazia sa în Ucraina.

Valoare actuală este de aproape 10 ori mai mică faţă de vârful de peste 340 euro/mwh oră atins vara trecută, după ce Rusia a redus exporturile de gaze către Europa, alimentând inflaţia şi făcând ca facturile la energie să crească vertiginos.

Scăderea spre 35 EUR/mwh a întărit opinia că preţurile energiei revin la normal, după ce Europa a reuşit să exploateze cu succes sursele alternative de gaz, a accelerat implementarea energiei regenerabile şi a beneficiat de o iarnă blândă care a lăsat depozitele de gaz pline pentru această perioadă a anului.

Preţurile petrolului au scăzut şi ele, ţiţeiul Brent scăzând până aproape de 75 de dolari pe baril, după ce s-a tranzacţionat la peste 100 de dolari pe baril în cea mai mare parte a anului trecut, revenind aproximativ la nivelul la care se tranzacţiona înainte de invazia din Ucraina.

Martijn Rats, analist la Morgan Stanley, a declarat pentru FT că Europa este acum în măsură să îşi umple din nou depozitele de gaze - cruciale pentru a satisface cererea de iarnă - la 100% din capacitate, chiar dacă livrările ruseşti ar scădea la zero.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici