Scandalul de pe piaţa energiei continuă: Electrica l-a dat afară pe directorul de vânzări şi anunţă că poate să piardă 36 millioane de lei din insolvenţa Transenergo

Compania Electrica are o expunere de 36,3 milioane lei aferentă clientului său Transenergo, firmă care a cerut recent intrarea în insolvenţă, conducerea celui mai mare jucător din domeniul distribuţiei şi furnizării de energie electrică aşteptându-se la un grad scăzut de recuperare a sumei respective, potrivit unei declaraţii semnate de directorul general al Electrica SA, Dan Cătălin Stancu.

4501 afișări
Imaginea articolului Scandalul de pe piaţa energiei continuă: Electrica l-a dat afară pe directorul de vânzări şi anunţă că poate să piardă 36 millioane de lei din insolvenţa Transenergo

Scandalul de pe piaţa energiei continuă: Electrica l-a dat afară pe directorul de vânzări şi anunţă că poate să piardă 36 mil. lei din insolvenţa Transenergo (Imagine: Victor Ciupuliga/ Foto Mediafax)

”La data de 27 ianuarie 2017, Electrica SA are pe segmentul de Parte Responsabila cu Echilibrarea, o expunere de 36,3 milioane RON aferenta clientului sau Transenergo. Ca urmare a solicitarii de intrare in insolventa a clientulului, in timp ce ELSA si un alt jucator de pe piata au depus de asemenea cerereri separate de deschidere a procedurii de insolventa a acestuia, conducerea se asteapta la un grad scazut de recuperare din valoarea totala a expunerii”, se precizează în anunţul publicat marţi la BVB.

Recent, piaţa energetica romaneasca a intrat intr-o etapa turbulenta, care a avut ca rezultat cresteri semnificative ale consumului de energie electrica si a preturilor de pe piata, ambele atingand maxime istorice, conform ZF.

Transenergo COM, al patrulea cel mai puternic trader de energie din Romania, un business de 1,35 mld. lei (300 de milioane de euro), şi-a cerut pe 17 ianuarie insolvenţa. Datele de la Registrul Comerţului arată că în spatele traderului de energie Transegero COM se află Nelu şi Rada Coman, cei doi fiind totodată şi cei care au adus pe plan local branduri precum Valentino sau D&G, unele dintre cele mai cunoscute mărci din industria luxului. O decizie în acest dosar urmează să fie luată pe 1 februarie, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

n acest context, clienţii alimentaţi cu energie de Transenergo COM, care aveau punctele de consum în reţeaua de distribuţie administrată de Electrica Transilvania Nord, au fost preluaţi începand cu 12 ianuarie de Electrica Furnizare, filiala de furnizare a energiei electrice din cadrul grupului Electrica.

În paralel, Electrica SA a anunţat două schimbări la nivelul conducerii, aprobate la şedinţa CA din 27 ianuarie, respectiv revocarea Directorului Executiv al Directiei Coordonare Vanzari si numirea unui nou director executiv Distributie.

Astfel, Ramiro Robert Eduard Angelescu a fost revocat din calitatea de director executiv al Directiei Coordonare Vanzari al SE Electrica SA, iar Livioara Sujdea a fost numită în funcţia de Director Executiv Distributie, incepand cu data de 1 februarie 2017.

O parte dintre clienţii Transenergo COM, trader de 300 mil. euro, trec în curtea Electrica Furnizare după ce firma şi-a cerut insolvenţa

Clienţii alimentaţi cu energie de Transenergo COM, care aveau punctele de consum în reţeaua de distribuţie administrată de Electrica Transilvania Nord, au fost preluaţi începand cu 12 ianuarie de Electrica Furnizare, filiala de furnizare a energiei electrice din cadrul grupului Electrica.

Mutarea are loc în contextul în care Transenergo COM şi-a cerut insolvenţa, o decizie în acest dosar urmand să fie luată pe 1 februarie, potrivit datelor publicate pe site-ul Tribunalului Bucureşti.

În Romania există în acest moment opt zone de distribuţie, trei fiind administrate de Electrica, trei de italienii de la Enel, una de nemţii de la E.ON şi una de cehii de la CEZ. Distribuţia de energie reprezintă practic infrastructura, firele, stalpii şi staţiile de transformare, prin care electricitatea ajunge la consumatorul final. Serviciul de furnizare a energiei este livrat de mai multe companii, dar acestea au contracte de distribuţie încheiate cu unul dintre operatorii enumeraţi mai sus. Potrivit informaţiilor de pe site-ul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), instituţia a primit o informare de la Electrica privind încetarea din data de 12.01.2017 a contractului de distribuţie a energiei încheiat cu furnizorul Transenergo COM.

Citeşte continuarea pe ZF.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici