Şeful Renault trebuie să suporte consecinţele pentru scandalul de spionaj - oficial francez

Directorul general al Renault, Carlos Ghosn, nevoit să prezinte scuze publice celor trei directori acuzaţi pe nedrept de spionaj, va suporta "consecinţe" din partea guvernului francez, în urma anchetei "de mântuială" efectuată în acest caz de grupul auto, transmite Bloomberg.

22 afișări
Imaginea articolului Şeful Renault trebuie să suporte consecinţele pentru scandalul de spionaj - oficial francez

Şeful Renault trebuie să suporte consecinţele pentru scandalul de spionaj - oficial francez (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Trebuie să fie consecinţe pentru amatorismul incredibil şi lipsa de demnitate cu care au fost făcute acuzaţii împotriva celor trei oameni. Guvernul, cel mai mare acţionar al Renault, nu poate trece cu vederea", a declarat ministrul pentru Buget, Francois Baroin.

Ghosn, care conduce şi Nissan, partenerul japonez al Renault, se confruntă astfel cu două crize, cea legată de scandalul de spionaj din Franţa, în a cărui investigaţie s-a implicat personal, şi cea din Japonia, unde şase din fabricile Nissan au fost închise în urma cutremurului.

Şeful alianţei va merge joi în Japonia pentru a supraveghea reluarea operaţiunilor Nissan, a declarat o sursă apropiată situaţiei.

Nissan ar putea pierde două miliarde de yeni (25 milioane dolari) pentru fiecare zi în care producţia este oprită, potrivit estimărilor Goldman Sachs.

Renault a propus reinstalarea în funcţie şi plata unor compensaţii celor trei directori, după ce aceştia au fost exoneraţi de toate acuzaţiile.

Mai mulţi membri ai conducerii Renault implicaţi în scandalul de spionaj, inclusiv Ghosn, vor returna primele pe care le-au primit anul trecut, după ce s-a dovedit că directorii acuzaţi de vânzarea de informaţii secrete sunt nevinovaţi.

Baroin a declarat la postul de televiziune LCI că "în acest moment nu se pune problema demisiei lui Ghosn".

Guvernul, care deţine o participaţie de 15% la Renault, aşteaptă ca grupul să descopere cine se face vinovat de acest scandal, a declarat, marţi, ministrul Industriei, Eric Besson.

Renault i-a concediat în ianuarie pe directorul pentru dezvoltare Michel Balthazard, subordonatul acestuia, Bertrand Rochette, şi directorul adjunct al programului pentru automobile electrice, Mathieu Tenenbaum, după ce i-a acuzat de spionaj.

Balthazard, care a exclus să se întoarcă la Renault, s-ar putea întâlni cu Ghosn şi Pelata înainte de plecarea directorului general în Japonia, a mai spus sursa.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici