Şeful Reprezentanţei CE în România: Există pericol real de a pierde o parte din fondurile alocate la momentul aderării

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, spune că există un "pericol real" ca România să piardă o parte din fondurile alocate la momentul aderării, acest lucru fiind cauzat de o anumită "lipsă de capacitate instituţională de a absorbi aceste fonduri conform regulilor europene"

498 afișări
Imaginea articolului Şeful Reprezentanţei CE în România: Există pericol real de a pierde o parte din fondurile alocate la momentul aderării

Idu: Există pericol real de a pierde o parte din fondurile alocate la momentul aderării (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, a declarat, marţi, la Alba Iulia, pentru MEDIAFAX, răspunzând la întrebarea dacă România ar putea pierde o parte din fondurile europene alocate, că există un astfel de "pericol real".

"Dacă vă referiţi la actualul exerciţiu financiar, într-adevăr, există pericol real de a pierde o parte din fondurile alocate la momentul aderării şi acest lucru se datorează evident unei anumite lipse de capacitate instituţională de a absorbi aceste fonduri conform regulilor europene. Anul acesta s-au luat măsuri serioase, s-a creat un nou minister al Afacerilor Europene care joacă un rol esenţial în coordonarea acestei activităţi, se produc nişte schimbări de natură legislativă, în primul rând cele care ţin de legea achiziţiilor publice şi de legea parteneriatului public-privat şi sper ca toate aceste elemente să crească rapid absorţia fondurilor în anul 2012. Am chiar această convingere că se va întâmpla. Dacă vor putea fi cheltuiţi toţi banii alocaţi pentru perioada 2007 - 2013, acest lucru rămâne să îl vedem. Avem o perioadă până la sfârşitul lui 2015 când banii aceştia pot fi cheltuiţi în mod efectiv", a spus Idu.

Întrebat dacă la alocarea fondurilor pentru perioada 2014 - 2020 va conta rata de absorbţie, Idu a răspuns că nu există în formula de calcul al alocaţiilor pentru România un element care să ia în calcul rata de absorbţie din exerciţiul anterior.

"Au mai fost astfel de discuţii. Nu există în formula de calcul al alocaţiilor pentru România pentru perioada 2014 - 2020 un element care să ia în calcul rata de absorbţie din exerciţiul anterior, dar, din punct de vedere politic, sigur că acest lucru contează. Există însă alte elemente care sunt importante cum ar fi evoluţia Produsului Intern Brut şi cum ar fi dimensiunea populaţiei, evoluţia acestui indicator care este dimensiunea populaţiei. Din această perspectivă sigur că România nu a avut în ultimii ani o evoluţie crescendo şi ar putea să aibă, să spunem, o situaţie în care să diminueze cumva fondurile. Să nu uităm că propunerile legate de reforma politicilor de coeziune vizează ca fondurile structurale să nu depăşească plafonul de 2,5 la sută din PIB", a afirmat Idu.

Şeful Reprezentanţei CE în România a adăugat că pe de altă parte tot această reformă precum şi reforma politicii agricole comune plasează România "într-o poziţie favorabilă".

"Pe de altă parte, tot această reformă precum şi reforma politicii agricole comune plasează România, ca nou stat membru şi în raport cu structurile sale de nevoi în plan teritorial, social şi al dezvoltării agriculturii, într-o poziţie favorabilă şi autorităţile române au spus că propunerea care s-a făcut acum legată de noul cadru financiar multianual 2014 - 2020 plasează România într-o poziţie interesantă", a conchis Idu.

Şeful Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Nicolae Idu, a participat, marţi, la Alba Iulia, la conferinţa naţională a reţelelor de informare şi comunicare ale Comisiei Europene în România.

Întâlnirea se desfăşoară marţi şi miercuri şi reuneşte persoanele cu atribuţii de comunicare din reţelele de informare şi comunicare Europe Direct, Eures, Solvit, Eurodesk, Europass, Eurydice, Euraxess, dar şi din Autoritatea pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale sau din Centrul de Cercetare şi Consultanţă în Domeniul Culturii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici