SUA au reuşit să ajungă la datorii zero o singură dată în storie, în 1835

Statele Unite au reuşit o singură dată în istorie să ajungă la zero datorii, la sfârşitul mandatului de şase ani al preşedintelui Andrew Jackson (1829-1835), înaintea Războiului Civil.

594 afișări
Imaginea articolului SUA au reuşit să ajungă la datorii zero o singură dată în storie, în 1835

SUA au reuşit să ajungă la datorii zero o singură dată în storie, în 1835 (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

În ritmul actual al discuţiilor de la Washington privind plafonul de îndatorare şi intrarea în încetare de plăţi, SUA riscă să aibă mai mult de un plan de reducere a cheltuielilor pentru fiecare 1.000 de miliarde de dolari datorie, notează într-o opinie pentru Reuters jurnalistul independent Chadwick Matlin.

Chiar şi cele mai austere propuneri ar lăsa Statelor Unite datorii de 5.000 de miliarde de dolari, iar planul cu cele mai mari şanse de a fi aprobat presupune scăderea pasivelor la peste 10.000 de miliarde de dolari. Undeva, Andrew Jackson dă din capul scheletic, enervat că nişte americani risipitori i-au stricat moştenirea, afirmă Matlin.

La preluarea mandatului de către Jackson, datoriile SUA se ridicau la 58,4 milioane de dolari. Şase ani mai târziu, după cum preşedintele avea să anunţe în discursul privind starea naţiunii, ţara era pe plus, cu 440.000 de dolari în conturi. Nu a fost nevoie decât de o dedicare nebună ideii de avea un aparat de stat redus, mutarea forţată a zeci de mii de indieni şi tarife comerciale atât de ridicate încât SUA au fost aproape de a se destrăma. Situaţie uşor de copiat în 2011.

"Pentru Jackson datoria era periculoasă, pentru că datoria punea puterea în mâinile creditorilor, iar dacă puterea aparţinea creditorilor, atunci nu mai era a poporului, acolo unde credea el că şi este locul", potivit biografiei lui Andrew Jackson, "American Lion", scrisă de Jon Meacham.

În timpul mandatului ca preşedinte, Jackson a refuzt să finanţeze proiecte locale cu fonduri federale şi a ameninţat chiar că va bloca toate proiectele de infrastructură.

"Stau decis în faţa naţiunii să plătesc datoria naţională cât mai curând posibil (...) Nu voi împrumuta niciun cent decât în cazul unei necesităţi absolute", a spus Jackson unui congresmen care încerca să obţină fonduri federale.

În 1830, Congresul SUA a adoptat o lege prin care indienii au fost evacuaţi forţat, iar terenurile preluate au fost vândute între 1832-1836 şi au adus statului fonduri suplimentare, de peste 25 de milioane de dolari doar în 1836. Statele Unite comiteau atrocităţi împotriva drepturilor omului, dar Trezoreria se îmbogăţea, notează Matlin.

În 1835, la finalul mandatului, Jackson a lăsat Statele Unite fără datorii.

"Liberi de datorii şi în pace cu restul lumii", a scris acesta Congresului.

În prezent, Statele Unite au datorii de 14.300 de miliarde de dolari şi politicienii negociază creşterea plafonului de îndatorare cu alte câteva mii de miliarde, pentru ca cea mai mare economie din lume să nu intre în încetare de plăţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici