Supermarketurile ar putea fi obligate să aibă case de marcat pentru familii, fără rafturi cu dulciuri şi alimente nesănătoase

Mai mulţi parlamentari au depus la Senat un proiect legislativ care prevede înfiinţarea în fiecare supermarket a unei case de marcat dedicate familiilor cu copii minori, fără rafturi cu dulciuri şi alimente nesănătoase.

2391 afișări
Imaginea articolului Supermarketurile ar putea fi obligate să aibă case de marcat pentru familii, fără rafturi cu dulciuri şi alimente nesănătoase

Supermarketurilele ar putea fi obligate să aibă case de marcat pentru familii cu copii mici, fără rafturi cu dulciuri şi alimente nesănătoase

Propunerea legislativă pentru completarea art.4 din Ordonanţa Guvernului nr.99/2000 privind comercializarea produselor şi serviciilor de piaţă a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari din UDMR, Pro-România şi un deputat USR.

„Prezenta iniţiativă legislativă are drept scop crearea cadrului legal pentru existenţa acelor case de marcat în incinta supermagazinelor sau hipermagazinelor, dedicate numai familiilor, fără dulciuri şi fără alimente nesănătoase expuse. Aceste case de marcat vor fi folosite doar de către acele familii care au copii minori. Propunerea legislativă este menită să protejeze copiii împotriva dulciurilor şi a celorlalte alimente care nu sunt indicate pentru dezvoltarea sănătoasă a copiilor, fiind afişate pe rafturile de pe lângă casele de marcat, evitând astfel situaţiile în care copiii vor să li se cumpere astfel de produse de către părinţi sau aparţinători”, potrivit expunerii de motive a proiectului legislativ.

Iniţiatorii susţin că România se află pe locul al doilea în Europa la obezitate infantilă, iar procentul copiilor cu diabet de tip II este în creştere alarmantă.

De asemenea, ei afirmă că „în medie, la nivelul statelor membre ale UE, 17% din populaţia adultă suferă de obezitate. Mai mult, 52% din adulţii europeni sunt cnsideraţi supraponderali sau obezi”.

Astfel, parlamentarii propun completarea legii astfel: „casă de marcat prioritară pentru familii din supermagazine/hipermagazine-casă de marcat dedicată doar familiilor însoţite de copil/copii minori, amplasată la ieşirea din magazin, la care este interzisă comercializarea alimentelor care nu corespund alimentaţiei sănătoase şi care nu sunt recomandate preşcolarilor, şcolarilor, copiilor şi adolescenţilor conform Ordinului nr. 1563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate preşcolarilor şi şcolarilor şi a principiilor care stau la baza unei alimentaţii sănătoase pentru copii şi adolescenţi: în fiecare supermagazin/hipermagazin trebuie să existe cel puţin o astfel de casă de marcat”.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Senat, ca primă Cameră sesizată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici