Taxele şi impozitele locale în Capitală nu vor creşte în 2016

Taxele şi impozitele locale în Capitală nu vor fi majorate în anul 2016, singura modificare fiind doar la impozitarea clădirilor, care, potrivit noului Cod fiscal, vor fi impozitate diferenţiat, în funcţie de destinaţia pe care o au, potrivit unui proiect al municipalităţii.

1873 afișări
Imaginea articolului Taxele şi impozitele locale în Capitală nu vor creşte în 2016

Taxele şi impozitele locale în Capitală nu vor creşte în 2016 (Imagine: Shutterstock)

Proiectul de Hotărâre privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale începând cu anul 2016 este în dezbatere publică pe site-ul Primăriei Capitalei şi prevede faptul că acestea vor rămâne la nivelul anului 2015.

Documentul propune şi menţinerea la acelaşi nivel, de 10 la sută, a bonificaţiei acordate persoanelor fizice pentru plata cu anticipaţie.

Singura modificare faţă de acest an o reprezintă faptul că, prin noul Codul fiscal (Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal), impozitarea clădirilor se face diferenţiat, în funcţie de destinaţia acestora.

Astfel, pentru clădiri cu destinaţie rezidenţială aflate în proprietatea persoanelor fizice impozitul va fi de 0,1 la sută din valoarea impozabilă, aceeaşi ca în anul 2015, iar pentru clădiri cu destinaţie nerezidenţială aflate în proprietatea persoanelor fizice se va plăti 0,2 la sută din valoarea impozabilă, această prevedere fiind introdusă prin noul Cod fiscal.

Pentru clădirile cu destinaţie rezidenţială proprietatea persoanelor juridice se va plăti 0,2 la sută din valoarea impozabilă, iar pentru clădiri proprietatea persoanelor juridice cu destinaţie nerezidenţială se va plăti 1,5 la sută din valoarea impozabilă, aceeaşi ca în anul 2015.

Proiectul de Hotărâre mai prevede că în Bucureşti taxa hotelieră va fi de 1 la sută, la fel ca în acest an, iar sumele încasate astfel vor fi utilizate pentru promovarea turismului.

Iniţiatorii documentului precizează că normele metodologice de aplicare a taxelor pentru utilizarea temporară a locurilor publice şi a altor taxe în Capitală au fost actualizate din punct de vedere procedural, în funcţie de specific.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici