Tensiunile din Ucraina generează riscuri pe piaţa petrolului şi gazelor, cu preţuri deja în urcare

Preţurile petrolului şi gazelor naturale au crescut luni dimineaţă pe bursele internaţionale, investitorii acuzând posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comerţului cu resurse energetice.

266 afișări
Imaginea articolului Tensiunile din Ucraina generează riscuri pe piaţa petrolului şi gazelor, cu preţuri deja în urcare

Tensiunile din Ucraina generează riscuri pe piaţa petrolului şi gazelor, cu preţuri deja în urcare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preţul petrolului Brent, de referinţă în Europa, a crescut luni dimineaţă la Londra cu 2%, la 111,2 dolari pe baril, potrivit Preţurile petrolului şi gazelor naturale au crescut luni dimineaţă pe bursele internaţionale, investitorii acuzând posibile efecte negative ale tensiunilor din Ucraina asupra comerţului cu resurse energetice, potrivit Bloomberg.

Cotaţiile futures la gaze naturale au urcat cu până la 2,8%, la 4,736 dolari pe milionul de unităţi termice britanice (btu).

Ucraina s-a declarat, duminică, "în pragul catastrofei", ca urmare a unei "declaraţii de război" a Rusiei şi pare să piardă rapid controlul în Peninsula Crimeea, ocupată în weekend de forţe militare pro-ruse.

Cea mai mare parte a gazului rusesc exportat în Europa tranzitează Ucraina.

Cu toate acestea, rezervele de gaze acumulate de statele europene se află la cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, ceea ce va ameliora pentru moment impactul unei potenţiale escaladări a tensiunilor din Ucraina. Proiectele de interconectare a reţelelor de transport al gazelor naturale dintre ţările europene ar putea juca un rol cheie, la fel şi gazoductul Nord Stream care livrează gaze ruseşti în nordul Germaniei.

Totodată, cererea pentru gaze în Europa a fost relativ redusă în această iarnă în perspectivă istorică. Cererea de gaze din Europa a coborât în 2013 la cel mai redus nivel din 1999 şi va ajunge în acest an la minimul ultimilor 16 ani, potrivit datelor băncii Societe Generale.

"Situaţia ar afecta mai degrabă preţul gazelor decât petrolul. Piaţa petrolului este foarte bine aprovizionată în prezent. Există un potenţial de creştere a livrărilor cu 3,5 milioane de barili în acest moment, ceea ce ar calma şi mai mult situaţia", comentează pentru Bloomberg un analist de la Saxo Bank, care se referă la posibilele volume suplimentare de ţiţei care ar putea fi livrate, în caz de necesitate, de mai mulţi producători, printre care Libia şi Iran.

Cotaţia petrolului Ural, sortimentul de referinţă pentru exporturile Rusiei, ar putea creşte cu până la 5 dolari pe baril în urma crizei din Ucraina, estimează el.

"Cu toate acestea, trebuie să tragem o linie între politică şi afaceri. Rusia are nevoie de bani acum, aşa că nu-şi permite să taie livrările de gaz către Europa", consideră analistul.

Exporturile de petrol şi gaze naturale asigură aproximativ jumătate din veniturile bugetului Rusiei, notează Bloomberg.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici