Un număr de 13 bănci au împrumutat luni 7,33 miliarde lei de la BNR, prin repo

Banca Naţională a României (BNR) a împrumutat luni un număr de 13 bănci cu suma de 7,33 miliarde lei (1,6 miliarde de euro), aceasta fiind prima dată după 21 de săptămâni consecutive în care banca centrală nu a limitat suma disponibilă pentru împrumut, mizând pe excesul de lichiditate din piaţă.

155 afișări
Imaginea articolului Un număr de 13 bănci au împrumutat luni 7,33 miliarde lei de la BNR, prin repo

Un număr de 13 bănci au împrumutat luni 7,33 miliarde lei de la BNR, prin repo (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Dealerii spun că cererea redusă la operaţiunea de luni poate fi explicată prin excesul de lichiditate care va exista în piaţă în perioada următoare, după ce marţi vor ajunge la scadenţă titluri de stat în valoare totală de 2,5 miliarde lei.

De altfel, în această săptămână Ministerul Finanţelor Publice a programat doar o licitaţie pentru titluri de stat cu scadenţă la patru ani şi o valoare indicativă de 500 de milioane lei.

Prin licitaţiile repo BNR oferă lichiditate băncilor comerciale şi preia în schimb titluri de stat, la dobânda de politică monetară, de 5,25% pe an. Banii sunt împrumutaţi pentru o săptămână.

La operaţiunea repo de săptămâna trecută, un număr de 16 bănci au împrumutat de la BNR 10 miliarde lei prin operaţiunea repo, iar ofertele depuse de instituţiile de credit au fost de aproape trei ori mai mari, de 29,86 miliarde lei.

BNR a reluat pe 8 octombrie limitarea sumelor împrumutate prin licitaţiile repo, într-un moment în care cursul a urcat pe piaţa interbancară peste 4,59 lei/euro şi se îndrepta spre maximele istorice. Din luna septembrie şi până pe 8 octombrie BNR a împrumutat băncile cu toate sumele solicitate.

Sumele împrumutate de BNR în cadrul licitaţiilor repo săptămânale au variat între 4 miliarde lei şi 11 miliarde lei, de la reluarea plafonării.

În acelaşi timp, sumele licitate de bănci în cadrul licitaţiilor repo au fost cuprinse între 12,735 miliarde lei şi un record de 38,496 miliarde lei.

Când suma de la licitaţia repo este limitată, banii sunt acordaţi pro-rata, în funcţie de un indice rezultat în urma împărţirii sumelor subscrise şi a valorii prezentate de banca centrală. Astfel, atunci când BNR anunţă un plafon, băncile licitează valori mai ridicate pentru a se asigura că primesc cât mai mult din sumele vizate.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat în luna octombrie că limitarea licitaţiilor repo derulate de banca centrală este o metodă mai rapidă şi mai eficientă de acţiune decât modificarea dobânzii de politică monetară şi cu un impact mai important asupra cursului de schimb.

Judecând în această logică, rezultă că banca centrală se aşteaptă în continuare la o presiune în direcţia aprecierii monedei naţionale.

Dobânzile practicate luni de băncile comerciale pentru plasamentele pe termen de o săptămână au crescut nesemnificativ, la 5,06% - 5,55% pe an, după ce vineri au fost la 5,04% - 5,54% pe an.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici