Voinea: S-au angajat cheltuieli la jumătate din ce s-a bugetat pe fonduri UE, dar păstrăm programul

Cheltuielile bugetate pentru programele finanţate din fonduri UE s-au realizat la mai puţin de jumătate din ce a fost programat pentru primul semestru, în timp ce veniturile din fonduri UE au fost, de asemenea, sub program, a declarat marţi ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea.

200 afișări
Imaginea articolului Voinea: S-au angajat cheltuieli la jumătate din ce s-a bugetat pe fonduri UE, dar păstrăm programul

Liviu Voinea: S-au angajat cheltuieli la jumătate din ce s-a bugetat pe fonduri UE, dar păstrăm programul (Imagine: Shutterstock)

"Este adevărat că pe fonduri europene nu s-au realizat toate veniturile întrucât nu s-au realizat nici toate cheltuielile, dar nu am intervenit în rectificarea bugetară asupra capitolului de fonduri europene pentru a da posibilitatea tuturor ordonatorilor de credite să realizeze absorbţia programată la începutul anului, estimând că sunt în continuare create condiţiile, premisele, ca această absorbţie să atingă nivelul stabilit. Există o sezonalitate şi a lucrărilor şi a cheltuielilor în infrastructură", a spus Voinea, întrebat la Guvern de unde provine diferenţa de venituri şi cheltuieli pe care a invocat-o preşedintele Traian Băsescu.

Voinea a explicat că s-a dat posibilitatea ordonatorilor de credite să realizeze şi cheltuielile şi veniturile în a doua jumătate a anului, astfel încât să nu fie periclitată ţinta de absorbţie.

"Veniturile sunt programate să fie 9 miliarde lei, aproximativ 9 miliarde lei, s-au realizat undeva mai puţin de jumătate, dar e şi firesc, că sunt la şase luni. Cheltuielile sunt programate pe tot anul să fie 26 miliarde lei. La primul semestru erau programate să fie aproximativ 14 miliarde, s-au realizat undeva mai puţin de jumătate din aceste 14 miliarde lei", a continuat Voinea.

El a arătat că diferenţele faţă de anul trecut sunt relative, întrucât s-au bugetat sume mai mari, iar tot ce s-a bugetat, atât cofinanţare, cât şi prefinanţare a fost menţinut la rectificare.

"Au crescut veniturile din alte surse. De exemplu, din clawback s-au încasat 350 milioane lei mai mult decât s-a anticipat. Din vânzarea de certificate verzi CO2 s-au încasat 700 de milioane lei şi în execuţie se pot cheltui aproximativ 200 de milioane lei, deci aici intervin economii", a adăugat Voinea.

El a mai spus că există economie în execuţie la Ministerul Muncii, precizând că prin rectificare nu se efectuează o tăiere propriu-zisă, pentru că acest minister va avea în continuare un spor de cheltuieli faţă de anul trecut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici