COMENTARIU Lelia Munteanu: Cadoul făcut lui Netanyahu de regimul ayatollahilor

1634 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Cadoul făcut lui Netanyahu de regimul ayatollahilor

COMENTARIU Lelia Munteanu: Cadoul făcut lui Netanyahu de regimul ayatollahilor

Nici una dintre ţările Orientului Mijlociu nu-şi doreşte astăzi un război, chiar dacă din motive diametral diferite. (Hizballah nu e Liban, ci un actor non-statal cu o influenţă statală uriaşă, un intermediar al Iranului).

Atacul Iranului asupra Israelului capătă nuanţe de vodevil, pe măsură ce apar informaţii, statistici noi din noaptea de 13 spre 14 sprilie, iar liderii de la Ierusalim şi Tehran îşi aruncă declaraţii oscilând de la grotesc la penibil.

Şi, totuşi, mereu inflamabilul Orient Mijlociu este acum în pericol de explozie. Din 7 octombrie, subiectul, piatra de poticnire, rămâne Gaza, chiar dacă unii profită de ceaţa războiului să îşi plătească şi poliţe mai vechi.

Umilit la Bagdad pe 1 aprilie, Iranul era obligat să facă o demonstraţie de forţă proxy-urilor sale sârguincioase, care şi-au susţinut cu salve omologul Hamas. Obligat - chiar cu preţul unei greşeli strategice uriaşe. A obţinut ce era de aşteptat: promisiunea de ripostă a Israelului şi, foarte curând, un nou val de sancţiuni.

Cel mai avantajat din mişcarea nesăbuită a Iranului este premierul şi comandantul Armatei israeliene, Benjamin Netanyahu (foto, în mijlocul trupelor).

Cu tot mai numeroşi protestatari în stradă cerându-i demisia, cu liderul Opoziţiei, Yair Lapid, care - după ceea ce în Israel se numeşte, din dimineaţa de 14 aprilie, Noaptea Dronelor – a declarat că premierul şi guvernul său de extremă-dreapta „au devenit o ameninţare existenţială pentru Israel", Netanyahu a putut să facă astăzi o declaraţie pro domo sua: „Diviziunea internă ar trebui să înceteze acum, pentru că suntem sub o ameninţare existenţială, iar la o ameninţare existenţială unim forţele nu le divizăm". Mai pe înţeles: n-aveţi de ales, trebuie să rămân la putere.  

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici