COMENTARIU Lelia Munteanu: Ceasul care ticăie pentru Orientul Mijlociu şi pentru întreaga lume

Într-o piaţă din Tehran, în vârful unui turn, a fost instalat, în 2017, un ceas care indica zilele rămase până la distrugerea Israelului. A pornit când mai rămăseseră 8.411 zile.

7485 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Ceasul care ticăie pentru Orientul Mijlociu şi pentru întreaga lume

COMENTARIU Lelia Munteanu: Ceasul care ticăie pentru Orientul Mijlociu şi pentru întreaga lume

E materializarea predicţiei Liderului Suprem al Iranului, Ayatollahului Khamenei, care cu doi ani înaintea instalării maşinăriei declara că, până în 2040, „nimic nu va mai rămâne din Israel, Mama Terorismului!". Astfel de afirmaţii bombastice abundă în retorica persană. Ceasul s-a oprit în 2021. A fost chemată o echipă de ceasornicari ruşi să-l repare. N-am informaţii să-l fi repornit. 

Iranul nu va trece de la vorbe la fapte, cel puţin în acest moment istoric. Nu cred că o va face vreodată. Nici nu are nevoie. Are miliţiile sale în Orientul Mijlociu. Cu Arabia Saudită a dus un război prin proxy (miliţiile huthi) în Yemen. Tot prin proxy, Iranul a deschis fronturi şi cu Israelul: în sudul Libanului - Hizballah, în Siria vecină – miliţiile irakiene. 

De altfel, în Siria – unde, aflat de 13 ani în război, Bashar al-Assad nu poate înfrunta Israelul nici dacă, prin absurd şi-ar dori – Hizballah e bine reprezentat. Tocmai de aceea s-ar putea să aleagă să-şi lanseze atacurile de acolo, ascunzându-se în quasi-anonimatul pe care i-l oferă celealte miliţii sprijinite de Iran. Pentru că un război declanşat asupra Libanului de Israel - al cărui atac din 3 ianuarie a.c. a ţintit, pentru prima oară din 2006, Dahieh, fieful Hizballah din suburbia de sud a Beirutului (foto), ucigând un lider Hamas şi şase combatanţi - ar fi demolator. Iar ameninţările cu războiul din partea responsabililor de la Ierusalim, începând cu şeful Statului Major al Armatei, sunt tot mai frecvente.

O probă specaculoasă, în sensul că se prea poate să atingă din Siria orice ţintă în Israel, a dat deja Hizballah, pe 9 noiembrie 2023, de sub nasul lui Bashar Al-Assad, când o dronă care a parcurs 400 de kilometri, traversând Iordania, a lovit o şcoală din Eilat.

Miliţiile Iranului din aşa-numita Axă a Rezistenţei împânzesc regiunea, în reţeaua creată de răposatul Qasem Soleimani, fostul comandant al Forţelor Quds, mergând de la Bierut la Bagdad via Damasc. Ceea ce întreprind astăzi seamănă mai mult a "focuri de calibrare", dar nu este exclus ca, la un semnal, acţiunile lor paramilitare să escaladeze. După cum nu este exclus ca reacţia comandantului Armatei israeliene -  premierul Netanyahu, un lider care nu mai are ce pierde, sprijinit de candidatul la al doilea mandat prezidenţial, Biden - să repornească ceasul din piaţa de la Tehran. Nu numai pentru întreg Orientul Mijlociu, ci pentru lumea întreagă.  
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici