COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel-Hamas, un război fără învingători

Mă întreb de ceva vreme de unde mai exact e citatul care apare ca un leitmotiv în toate comunicatele Hamas, în luările de poziţie, în materialele de manipulare a opiniei publice. (Veţi fi uimiţi să aflaţi că, în războiul informaţiilor, propaganda palestinienilor, pe toate reţelele, diseminată prin Telegram, o depăşeşte cu mult pe cea a israelienilor – aproximativ 100 de clipuri video pe săptămână).

1013 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel-Hamas, un război fără învingători

COMENTARIU Lelia Munteanu: Israel-Hamas, un război fără învingători

Citatul e evident din Coran – curgerea cuvintelor, parfumul de udh (misterios şi aiuritor) e inconfundabil. L-am dibuit într-un final: Sura a Cincea, a Mesei Întinse, versetul 23: "Intraţi peste ei prin Poartă! Iar odată intraţi prin ea, veţi fi biruitori". Acesta a fost şi motto-ul celor 40 de pagini ale strategiei aplicate de Hamas pe 7 octombrie, document pe care serviciile secrete israeliene l-au avut sub ochi şi nu l-au crezut, aşa cum informează New York Times în textul de investigaţie din 30 noiembrie, semnat de Ronen Bergman şi Adam Goldman.

Problema palestinienilor e că au greşit poarta. Au ucis, au torturat şi au luat ostateci copii, femei, bătrâni, oameni fără apărare. N-au înţeles versetul: Poarta e a propriului martiriu, dacă vrei să dovedeşti ceva. Şi n-au ajuns la versetul 32: "acela care ucide un om (...) este ca şi cum ar ucide toţi oamenii".

Guvernul Netanyahu a ales soluţia pedepsei colective. Un simulacru de strategie făcut la furie, din dorinţa de răzbunare pentru eşecul de a nu fi fost capabil să îşi apere cetăţenii pe 7 octombrie. 

În Gaza mor oameni nevinovaţi, necombatanţi - ca să înţeleagă comandantul suprem al operaţiunii, premierul. Cine va vorbi pentru ei? Hamasul i-a sacrificat cu bună ştiinţă. Mor conduşi pe ultimul drum de declaraţiile cinice ale martorilor numitului Bibi. Ministrul Amichai Eliyahu, crede că bomba atomică "este o opţiune" împotriva palestinienilor din Gaza. Doamna Galit Distel-Atbaryan, ministrul Inormaţiei până de curând, cere "Radeţi Gaza de pe faţa pământului". Fostul parlamentar Moshe Zalman Feiglin, doreşte ca Gaza să fie bombardată cum a fost Dresda în Al Doilea Război Mondial. Fostul prim-ministru Naftali Bennett, care - întrebat despre victimele din Gaza -  răspunde "Ce e în neregulă cu tine? Luptăm cu naziştii!" (apud Netanyahu care decretase "Hamas sunt noii nazişti").

Războiul fără glorie Israel-Hamas nu va avea învingători.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici