COMENTARIU Lelia Munteanu: Papa Celor 33 de Zile care îi scria lui Pinocchio

Fostul partriarh al Veneţiei, Albino Luciani (1912-1978), a fost ales în scaunul Sfântului Apostol Petru la 26 august 1978 şi, după numai 33 de zile, la 28 septembrie, s-a stins în somn

2272 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Papa Celor 33 de Zile care îi scria lui Pinocchio

Va fi beatificat pe 24 septembrie.

Când şi-a luat, pentru întâia oară în istorie, un dublu nume, Ioan Paul, a explicat cu surâsul care nu l-a părăsit niciodată: "Eu nu dispun nici de sapientia cordis (înţelepciunea inimii, n.m.) a Papei Ioan, nici de pregătirea şi cultura Papei Paul, totuşi mă aflu în locul lor şi trebuie să slujesc Biserica. Sper că mă veţi ajuta rugându-vă pentru mine".

Pontificatul său n-a avut decât cinci zile de miercuri pentru audienţele fabuloase pe care le-a acordat, în care credincioşii se încălzeau la lumina candorii sale.

"Ce greşeală săvârşesc cei care nu speră! Iuda a făcut o gafă uriaşă în ziua când L-a vândut pe Christos cu 30 de arginţi, dar a făcut una şi mai mare când a crezut că păcatul lui e de neiertat. Nici un păcat nu e prea mare, orice nenorocire, cât ar fi de mare, poate fi subsumată mereu milei infinite". Cuvintele acestea au fost rostite pe vremea când era arhiepiscop al Veneţiei şi nu refuza să primească pe nimeni, să înţeleagă, să mângâie, să ajute.

Papa Ioan Paul Intâiul e cel care obişnuia să compare sufletul cu un... automobil, ne-a încredinţat că Dumnezeu e... „ca o mămică" şi tot Sanctitatea Sa cita din Carlo Collodi, ba chiar i-a scris o epistolă lui Pinocchio. Şi-a imaginat păpuşa din lemn la vârsta complicată a adolescenţei, i-a dat sfaturi despre ziua când se va îndrăgosti întâia oară şi despre cum, la vremea potrivită, va trebui să-şi găsească o soţie, pentru că nu-i pare deloc a călca a preot.

Papa Celor 33 de Zile a murit cu o carte în mână. A fost un înalt prelat de o smerită simplitate. Spectacolul eclesiastic al beatificării sale va aduna o mulţime de credincioşi pentru care cele 33 de zile au însemnat o altfel de călătorie spre Dumnezeu. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici