COMENTARIU Lelia Munteanu: Trezirea din vise

650 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU Lelia Munteanu: Trezirea din vise

Nu poate exista un text mai puternic, mai încărcat de tensiune, de vreme ce ăsta a ţâşnit din memoria mea când a trebuit să mă lepăd de toate ereziile în care am plutit:

„Eu, Galileo Galilei, fiul răposatului Vincenzo Galilei, florentin, în vârstă de 70 de ani, adus în persoană în faţa acestui tribunal şi îngenunchind înaintea voastră Prea Sfinţiţilor şi Preacinstiţilor domni Cardinali, inchizitori generali împotriva decăderii eretice de pe cuprinsul întregii Republici Creştine, având în faţa ochilor şi atingând cu mâinile mele Sfânta Evanghelie, jur că am crezut dintotdeauna, cred şi acum, şi cu ajutorul lui Dumnezeu voi crede şi în viitor, tot ce este susţinut, propovăduit şi învăţat de către Sfânta Biserică Catolică şi Apostolică a Romei. Dar întrucât, după o sentinţă dată împotriva mea de către acest Sf. Oficiu, anume că trebuie să părăsesc cu desăvârşire mincinoasa părere după care Soarele se găseşte nemişcat în centrul Universului, iar Pământul se mişcă şi nu este în centrul Universului, şi că nu mai trebuie să susţin, să apăr şi să învăţ în vreun fel, prin vorbă sau în scris, zisa învăţătură, şi după ce am fost înştiinţat că zisa învăţătură era potrivnică Sfintei Scripturi, am scris şi am publicat o carte în care discut această învăţătură deja osândită, şi aduc argumente puternice în sprijinul ei, fără ca să prezint vreo opinie contrară lor; şi din această pricină Sfântul  Oficiu m-a declarat ca fiind puternic bănuit de erezie, adică, de a fi susţinut şi crezut că Soarele se găseşte nemişcat în centrul Universului, iar Pământul se mişcă şi nu este în centrul universului: Prin urmare, dorind să scot din minţile Preasfinţiilor Voastre şi ale tuturor credincioşilor creştini această puternică bănuială ridicată pe drept cuvânt împotriva mea, cu inimă cinstită şi credinţă nestrămutată abjur, blestem şi dispreţuiesc rătăcirile şi ereziile şi mai în general orice altă rătăcire şi sectă potrivnică în vreun fel zisei Sfinte Biserici. Şi jur că în viitor nu voi mai spune sau susţine, prin grai sau în scris, nimic din cele ce ar putea da prilejuri asemănătoare de bănuială contra mea. Dar, dacă voi afla vreun eretic sau o persoană bănuită de erezie, îl voi denunţa acestui Sfânt Oficiu sau inchizitorului locului unde m-aş afla. Mai departe, jur şi făgăduiesc să îndeplinesc şi să respect în întregime toate pedepsele ce mi-au fost date, sau îmi vor fi date de către acest Sfânt Oficiu. Iar, de voi încălca (să ferească Dumnezeu) oricare dintre făgăduinţele şi jurămintele mele, mă supun tuturor chinurilor şi pedepselor impuse şi promulgate în sfintele canoane şi alte constituţii, generale şi particulare, împotriva unor astfel de călcători de lege. Aşa să-mi ajute Dumnezeu şi această Sfântă Evanghelie, pe care o ating cu mâinile mele. Eu, numitul Galileo Galilei, am abjurat, am jurat, am făgăduit şi m-am legat în felul de mai sus. Şi ca mărturie a adevărului am semnat cu mâna mea prezentul document al abjurării mele, şi l-am recitat cuvânt cu cuvânt la Roma, în Conventul Minervei, la 22 iunie, 1633. Eu, Galileo Galilei, am abjurat cele de mai sus cu propria mea mână".

Nimic mai frumos decât Shelley citat de Mike Jagger la căpătâiul lui Brian Jones: "El n-a murit, ci s-a trezit din visele vieţii sale". 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici