9 iulie 1816 - Argentina, ţara lui Lionel Messi, îşi declară independenţa în faţa Spaniei

Războiul de Independenţă al Argentinei a fost un război civil secesionist purtat între 1810 şi 1818 de forţele patriotice argentiniene sub comanda lui Manuel Belgrano, Juan José Castelli şi a lui José de San Martín împotriva forţelor loiale coroanei spaniole.

878 afișări
Imaginea articolului  9 iulie 1816 - Argentina, ţara lui Lionel Messi, îşi declară independenţa în faţa Spaniei

Wikipedia Commons

La 9 iulie 1816, o adunare de reprezentanţi ai provinciilor (inclusiv trei departamente din Peruul Superior, dar excluzând reprezentanţi din Santa Fe, Entre Ríos, Corrientes şi Banda Oriental, uniţi în Liga Federală) s-a întâlnit la Congresul de la Tucumán.

Toţi cei adunaţi au declarat Independenţa Provinciilor Unite din America de Sud faţă de coroana spaniolă, cu prevederi pentru o Constituţie naţională.

Cum a început războiul de independenţă? 

Teritoriul Argentinei de azi făcea parte din viceregatul spaniol Río de la Plata , cu capitala la Buenos Aires , reşedinţa guvernului viceregelui spaniol.

Uruguayul modern , Paraguay şi Bolivia făceau parte şi ele din viceregnat şi şi-au început eforturile pentru autonomie în timpul conflictului, devenind ulterior state independente.

Mişcarea de independenţă a Argentinei a început în 1806, când atacurile britanice asupra Buenos Aires au fost respinse de miliţia locală cu puţin ajutor din partea Spaniei.

Dar răsturnarea lui Ferdinand al VII-lea de la tron de către Napoleon I Bonaparte a aruncat Spania într-un război civil între două guverne rivale, unul înfiinţat de Napoleon şi celălalt creat de junte patriotice în numele regelui exilat, care era ajutat de britanici.

În conformitate cu principiile străvechi ale dreptului spaniol, stăpâniile regelui din America aveau dreptul de a se guverna singure până la restaurarea unui rege legal, iar la 25 mai 1810 (acum sărbătorită ca ziua revoluţiei), Buenos Aires a înfiinţat un viceregnat autonom în numele lui Ferdinand, în aşteptarea restaurării acestuia.

Cu toate acestea, când a devenit evident că Ferdinand era practic neputincios după restaurarea sa la tron în 1814, o adunare a membrilor vice-regelui s-a întâlnit la o casă din San Miguel de Tucumán pentru a discuta situaţia.

La 9 iulie 1816, ei au declarat ţara independentă sub numele de Provinciile Unite ale Río de la Plata.

Au urmat câţiva ani de lupte grele înainte ca monarhiştii spanioli să fie înfrânţi în nordul Argentinei.

După ce Peru, o bază a monarhiştilor spanioli, a fost eliberat de José de San Martín şi Simón Bolívar în 1820–1824, guvernul de la Buenos Aires a încercat să menţină integritatea vechiului viceregnat al Río de la Plata , dar părţile din periferie, niciodată controlate efectiv, s-au pierdut curând: Paraguay în 1814, Bolivia în 1825 şi Uruguay în 1828.

Astăzi, Nueve de Julio este o sărbătoare federală în Argentina, sărbătorită cu artificii, parade, discursuri şi demonstraţii militare.

Locro, o tocană tradiţională şi empanadas sunt consumate în mod obişnuit în timpul festivităţilor, iar vacanţa de vară este un moment pentru a vă aduna cu familia şi prietenii pentru a sărbători.

¡Feliz Día de la Independencia!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici