Activişti ce investigau abuzuri ale fabricii deţinute de Ivanka Trump, arestaţi sau dispăruţi

Un activist pentru apărarea drepturilor de muncă ce investiga abuzurile comise la fabrica de pantofi a fiicei preşedintelui american a fost reţinut de poliţie, în vreme ce alţi doi alţi colegi militanţi au fost daţi dispăruţi, informează The Guardian.

7174 afișări
Imaginea articolului Activişti ce investigau abuzuri ale fabricii deţinute de Ivanka Trump, arestaţi sau dispăruţi

Activişti ce investigau abuzuri ale fabricii deţinute de Ivanka Trump, arestaţi sau dispăruţi

Hua Haifeng a fost reţinut de poliţie fiind suspectat de supraveghere ilegală, conform soţiei sale Deng Guilian.

Hua lucra pentru organizaţii pentru apărarea drepturilor muncitorilor de peste un deceniu şi investiga condiţiile de lucru la o fabrică din sudul provinciei Guangdong, la solicitarea organizaţiei cu sediul în New York, China Labor Watch.

Hua a încercat să ajungă în Hong Kong săptămâna trecută, dar a fost oprit la frontieră. El a fost interogat de poliţia din Shenzhen, un oraş aflat în apropierea frontierei cu Hong Kong-ul, iar apoi a fost eliberat. El a călătorit apoi în provincia Jiangxi de unde a dispărut.

Cazul evidenţiază sensibilitatea politică a unei firme asociată cu familia lui Donald Trump, ce a criticat în timpul campaniei prezidenţiale în repetate rânduri China. Preşedintele american a renunţat însă la acuzaţiile privind presupuse activităţi chineze de manipulare monetară, explicând că i-a oferit omologului din China, Xi Jinping, posibilitatea unui acord comercial bilateral favorabil, în schimbul ajutorului în gestionarea ameninţării nord-coreene.

Lui Trump însuşi i-au fost oferite zeci de acorduri comerciale în China de la punerea sa în funcţie, dar şi membrii familiei lui Jared Kushner, ce au fost surprinşi recent încercând să atragă investitori pentru dezvoltări imobiliare luxoase, în schimbul vizelor în SUA.

Doi alţi bărbaţi, Li Zhao şi Su Heng, activişti, ce se angajaseră sub acoperire în fabrica de încălţăminte din Jiangxi ce asamblează pantofi vânduţi de compania Ivankăi Trump, au fost daţi dispăruţi.

Li Qiang, directorul executiv al organizaţiei China Labor Watch, bănuieşte că aceştia au fost reţinuţi de poliţie sau sunt ţinuţi captivi în fabrică: ”Cred că au fost reţinuţi pentru că această fabrică face produse pentru Ivanka Trump, aşa că acum această situaţie a devenit politică şi foarte complicată”.

Activiştii sub acoperire anchetau încălcări ale drepturilor muncitorilor, inclusiv primirea unui salariu sub nivelul minim pe economie, directori ce abuzau verbal muncitorii şi ”încălcări ale drepturilor femeilor”.

Li a afirmat că a contactat-o pe Ivanka Trump în luna aprilie în privinţa acestor nereguli comise în fabrica de pantofi din provincia chineză, dar nu au fost făcute niciun fel de schimbări.

Oficiali ai firmei deţinute de Ivanka Trump au refuzat să comenteze în privinţa subiectului după ce au fost contactaţi de The Guardian.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici