Aderarea Ucrainei la NATO, prioritatea noii coaliţii guvernamentale

Majoritatea prooccidentală din noul Parlament ucrainean a stabilit ca prioritate aderarea ţării la Alianţa Nord-Atlantică, conform acordului de coaliţie prezentat vineri, relatează AFP.

355 afișări
Imaginea articolului Aderarea Ucrainei la NATO, prioritatea noii coaliţii guvernamentale

Aderarea Ucrainei la NATO, prioritatea noii coaliţii guvernamentale (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Parlamentul Ucrainei se angajează să modifice legislaţia în sensul "anulării statutului Ucrainei de ţară nealiniată" şi pentru "relansarea politicilor în vederea aderării la NATO", stipulează textul publicat de partidul Samopomici, una dintre formaţiunile coaliţiei prooccidentale.

În urmă cu câteva zile, Rusia a avertizat că Ucraina trebuie să se menţină în afară Alianţei Nord-Atlantice, în scopul "protejării intereselor naţionale ucrainene", dar şi pentru menţinerea stabilităţii în zona euro-atlantică. "Fără niciun dubiu, este foarte important ca Ucraina să rămână în afara oricărui bloc militar, atât pentru consolidarea stabilităţii în spaţiul euro-atlantic, cât şi pentru protejarea intereselor naţionale ucrainene", a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a cerut Occidentului garanţii că Ucraina nu va adera la Alianţa Nord-Atlantică. Administraţia prooccidentală de la Kiev a denunţat presiunile exercitate de Rusia pe această temă. "Le reamintesc colegilor ruşi că Ucraina este un stat independent şi suveran. Nu avem nevoie de sufleuri şi nu acceptăm presiunile", a reacţionat Eugen Perebinis, purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici